Obama povolil trestní stíhání členů Bushovy administrativy

Washington - Americký prezident Barack Obama v úterý uvedl, že stíhání amerických úředníků, kteří schválili a vedli tvrdé výslechy podezřelých z terorismu zahrnující mučení, je možné. Informovala o tom agentura Reuters.

Obama také prohlásil, že nebude bránit důkladnějšímu prošetření metod výslechu z éry bývalého amerického prezidenta George W. Bushe, mezi které patřily například waterboarding (simulované topení) a bránění ve spánku, vězni byli také svlékáni do naha nebo házeni proti zdi.

Obamově rozhodnutí oponuje šéf CIA Dennis Blair. Použití drastických metod obhajuje s tím, že Američané díky nim získali neocenitelné informace o teroristických organizacích. „Z výslechů, kde jsme tyto metody použili, vyšly velmi hodnotné informace, díky kterým nyní lépe rozumíme organizaci Al-Káida, která napadla tuto zemi,“ prohlásil Blair.

Obama nakonec řekl, že otázku, zda je vhodné zahajovat trestní stíhání, nechá na ministru spravedlnosti Ericu Holderovi. „Bude zvažovat parametry několika různých zákonů a já nechci jeho rozhodnutí předvídat,“ řekl Obama. Zároveň vyjádřil obavu, aby se celé téma nestalo příliš politickou otázkou. Proto se také staví za proces, který by se nekonal na půdě kongresu. „Obávám se přílišné politizace tohoto problému, která by způsobila, že nebudeme schopni efektivně jednat v případě kritické národní situace,“ dodal Obama.

Vyšetřování a stíhání lidí odpovědných za tvrdé výslechy by znamenalo v Obamově administrativě zásadní změnu. Nová vláda zdůrazňovala, že nemíní lpět na minulosti tím, že by příliš detailně zkoumala praktiky zavedené za vlády George Bushe po útocích z 11. září 2001. Sám Holder se v minulosti vyjádřil, že je proti stíhání Bushových lidí. Organizace bojující za lidská práva ale na Obamu tlačí, aby umožnil tyto lidi obžalovat, jinak podle nich americká vláda dál porušuje mezinárodní právo.

Minulý týden byl zveřejněn dokument o vyslýchání podezřelých z terorismu, což vyvolalo velký ohlas. Zastánci lidských práv zvýšili svůj tlak. Ale tvrdou kritiku si Obama vysloužil i z druhé strany. Konzervativním kritikům se zase nelíbí ústupky a aktuální kroky prezidenta – podle nich Obama totiž ohrozil zemi zveřejněním tajemství CIA.

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy