Trump udeřil: Za Husajna by teroristy pozabíjeli. Co se tam děje teď, je katastrofa

Washington - Dokud Střední Východ ovládali Saddám Husajn a Muhammad Kaddáfí, tak to bylo ještě dobré, protože to, co se tam děje nyní, je jedním slovem katastrofa, útočí kandidát na prezidentský post USA.

Jeho výrok vzešel jako reakce na otázku reportéra CNN Jake Tappera, který se ho zeptal, zda by svět nebyl v takových potížích, kdyby u moci zůstali Husajn v Iráku a Kaddáfí v Sýrii. Trump reagoval okamžitě: "Stoprocentně. Tím chci říci, podívejte se na Libyi. Podívejte se na Irák. Nebyli tam žádní teroristé. Husajn by je okamžitě pozabíjel, zatímco teď je tato oblast Harvardem terorismu," rozohnil se Trump.

"Neříkám, že to byl dobrý chlap, byl to hrozný člověk, ale za něj byl svět mnohem lepší než teď. V současné době je Irák teroristickým cvičištěm. To samé Libye. Tedy upřímně, dnes už vlastně žádná Libye ani Irák nejsou. Všechno je zničené, nikdo nemá nic pod kontrolou. Nikdo netuší, co se tam děje," pokračuje devětašedesátiletý obchodní magnát, spisovatel a především politik.

Husajn i Kaddáfí byli označeni za diktátory - Saddám byl obviněn, že v jeho zemi běžel utajovaný program výroby jaderných zbraní (později se prokázalo, že to nebyla pravda). Byl dopaden, souzen a popraven na sklonku roku 2006. Muhammara Kaddáfího během občanské války v Libyi v roce 2011 zaskočili povstalci a při přestřelce ho zabili.

Trump připouští, že oba diktátoři se dopustili zločinů proti lidskosti, ale v současné době je situace v obou zemích mrtvých zločinců ještě horší, než kdy jindy. "Lidem jsou stínány hlavy, další byli utopeni. Nyní se tam dějí věci daleko horší než za Saddáma či Kaddáfího. Libye je katastrofa, Irák je katastrofa, celý Střední východ je jednou velkou katastrofou. A to všechno spustili Hillary Clintonová a Barrack Obama.

Jeho slova do jisté míry podpořil i bývalý britský premiér Tony Blair, který podpořil svým rozhodnutím vojenskou invazi do Iráku (2003) iniciovanou prezidentem George W. Bushem. Blair připustil, že současné krveprolití může být důsledkem tohoto rozhodnutí. Dodal, že západní mocnosti se pokoušely v Iráku, Libyi a Sýrii aplikovat různé formy změny režimu, ale žádná z těchto snah nedopadla dobře.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Tony Blair Střední Východ

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy