Novým prezidentem Argentiny se stal Mauricio Macri, země mění kurz doprava

Buenos Aires - Novým prezidentem Argentiny se stal Mauricio Macri, konzervativní opoziční kandidát. Levicový soupeř Daniel Scioli už porážku ve druhém kole hlasování uznal.

Podle konečných výsledků získal dlouholetý starosta Buenos Aires v nedělním hlasování 51,45 procenta hlasů, Scioli pak 48,55 procenta.

Podle některých názorů byly volby referendem o tom, zda má země nadále pokračovat v levicově orientované politice. Ještě před 100 lety byla Argentina považována za jednu z nejbohatších zemí světa, v posledních desetiletích jde ale od jedné ekonomické krize ke druhé.

"Dnešek je historickým dnem... Je to začátek nové éry, která nás dovede k příležitostem nutným pro to, abychom mohli růst a rozvíjet se," řekl nově zvolený prezident v projevu v sídle svého štábu. Do úřadu bude Macri uveden 10. prosince.

O vítězství dlouholetého starosty Buenos Aires Macriho svědčily už první odhady po uzavření volebních místností, nakonec měl ale opoziční kandidát mnohem menší převahu, než předpovídaly průzkumy veřejného mínění. Za favorita hlasování byl přitom dlouho považován Scioli, který měl podporu končící prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové a který těsně vyhrál i první kolo voleb.

Macriho stoupenci začali v neděli večer místního času (po půlnoci v pondělí SEČ) vítězství mohutně slavit v centru hlavního města, davy se sešly zejména pod známým obeliskem na třídě Avenida 9 de Julio.

Vítěz voleb a někdejší zámožný podnikatel se hodlá zaměřit především na ekonomické změny, což dal najevo ve svém dnešním prvním setkání s novináři v roli zvoleného prezidenta. Hodlá prý učinit zásadní změny ve fungování vládních úřadů, zrušit přísná omezení pohybu kapitálu uplatňovaná dosavadní prezidentkou či zavést jednotný směnný kurz argentinského pesa. Konkrétní plán včetně podoby nové vlády chce představit na konci tohoto týdne.

"Je na to ještě šest dní, takže vás prosím o trochu trpělivosti," řekl podle deníku La Nación.

Související

Více souvisejících

argentina Mauricio Macri

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy