Mexické úřady se obávají, že drogový boss "Prcek" Guzmán opět uprchne

México - Nechvalně známý Joaquin "Chapo" Guzmán se potřetí vrátil za vězeňské mříže, tentokrát jeho uvěznění provázejí mimořádně přísná bezpečnostní opatření. Jeho poslední útěk připomínal akční film.

Před šesti měsíci Guzmán využil více než kilometrového tunelu, který vedl až do jeho cely ve věznici Altiplano, ovšem v pátek byl opět polapen a v současnosti je držen v jiné části věznice. Na celém patře byly posíleny stráže, které nepřetržitě hlídují i u dveří jeho cely. Tato opatření vedla ke snížení počtu vězňů v daném sektoru a čtyřnásobnému navýšení kamerových systémů. Především mu ale není dovoleno, aby strávil delší dobu v jedné cele, čímž se vedení snaží zamezit další přípravě možného útěku. "Přesouváme ho náhodně z cely do cely. Od svého zadržení už jich vystřídal osm," popsal situaci Eduardo Sánchez, mluvčí věznice agentuře Reuters.

Guzmánův obhájce Juan Pablo Badilo se ostře proti podobnému jednání ohradil s odůvodněním, že jeho klient je fyzicky velmi zesláblý a je vystaven brutálnímu psychologickému nátlaku. "Nachází se většinou v chladných zónách vězení a v naprosté izolaci," uvedl Badilo s tím, že mu nebylo umožněno přijmout návštěvu svých příbuzných. Proti tomu se ohradila Národní bezpečnostní komise, pod kterou mexická federální vězení spadají. "Podmínky ve věznici jsou plně v souladu s mezinárodními standardy," uvedli její členové.

Vnější okolí věznice lemují obrněná vozidla a tanky, bezpečnostní složky kontrolují objekt Altiplana z míst ohrazených pytli písku. Samotné budovy jsou vybaveny elektronickými senzory a uzavřenými kamerovými okruhy. V patře, kde je Guzmán držen, jsou v podlahách zapuštěné ocelové tyče, které mají snížit možnost útěku na minimum. Jak uvedli zástupci ministerstva vnitra, nelze však vyloučit, že si vězeň jako "Chapo" snadno opatří výhody u zkorumpovaného vězeňského personálu. Proto také byly na patro, kde je v současné době držen, povolány vojenské jednotky. "Vězení sama o sobě jsou naprosto bezpečná, k útěku může dojít jen díky selhání personálu," uvedl José Alfonso Carreon, ředitel vězeňského komplexu Tepic v západním Mexiku, který je svou strukturou prakticky identický s místem, odkud drogový boss utekl.

Guzmán připravoval svůj poslední útěk 17 měsíců, během nichž získal přesné plány věznice. Půl roku pak trvalo vyhloubení tunelu, který byl dokonce opatřen malorozchodnou železnicí. Jako v akčních hollywoodských trhácích měl "Chapo" k dispozici i motocykl, na kterém nakonec prchl. Podařilo se mu zbavit i identifikačního náramku, který jako jeden z nejrizikovějších vězňů musel nosit. Bezpečnostní kamera dokonce zachytila jeho útěk - Guzmán prchl dírou v podlaze ve sprchovém koutě, který před kamerou clonila zeď.

Poprvé byl Guzmán uvězněn v roce 1993. Ve vězení strávil osm let, poté se mu podařilo podplatit stráže a utekl. Policie po něm pátrala dalších 13 let, než byl v severozápadním Mexiku opět polapen. Okamžitě začal pracovat na plánu dalšího nezákonného opuštění vězení.

Mexická vláda v souvislosti s jeho polapením zatkla na dvě desítky lidí včetně bývalého ředitele věznice Altiplano. Mexický prezident Enrique Peña Nieto uvedlo, že jeho vláda jedná o vydání Guzmána do Spojených států, kde je obžalován z daňových úniků a nezákonného obchodu s drogami. Podle úředníků se však z důvodů procedur spojených s tímto krokem může tato záležitost trvat rok až pět let.

Související

Více souvisejících

Mexiko Drogy Joaquín Guzmán (drogový magnát)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy