Globalizace selhala? Slavný ekonom přišel s překvapivým závěrem

Široký konsensus v podpoře globální hospodářské integrace jakožto síly míru a prosperity byl od konce druhé světové války pilířem mezinárodního řádu, konstatuje ekonom Lawrence Summers. Profesor z prestižní Harvardovy univerzity v komentáři pro server Washington Post nastínil, proč se nyní tento princip hroutí a zvedá se proti němu silný odpor.

Úspěšnější než šlo doufat

Ekonom jako příklad uvádí projekt evropské integrace, práci bretton-woodských institucí, odstranění převládajících kapitálových kontrol, rozsáhlou expanzi zahraničních investic či velký nárůst v přeshraničním pohybu osob -  to vše podle něj udávalo jasný směr. Summers zmiňuje též domácí hospodářský růst podporovaný technologiemi jako kontejnerové zásilky a internet, který integraci výrazně usnadnil, či legislativní změny uvnitř jednotlivých zemí i mezinárodní dohody mezi státy, díky nimž se svět stal menším a mnohem propojenějším.  

"Tento široký program globální integrace byl úspěšnější, než se dalo rozumně doufat," konstatuje profesor. Připomíná, že mezi velmocemi nevypukla žádná válka. Též globální životní úroveň rostla rychleji než v jakékoliv předchozí historické etapě, podotýká expert. Doplňuje, že materiální vzestup šel ruku v ruce s rapidním progresem v boji s hladem, emancipací žen, šířením gramotnosti a prodlužováním života.

"Svět, v němž bude za pár let více smartfounů než dospělých, je světem, který nabízí příležitost více lidem než kdykoliv předtím," myslí si Summers. Poukazuje, že navzdory tomu na Západě probíhá revolta proti globální integraci.    

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Odborník připomíná, že všichni čtyři hlavní kandidáti na amerického prezidenta - Hillary Clintonová, Bernie Sanders, Donald Trump a Ted Cruz - například odmítají princip svobodné tržní iniciativy předchozího období v podobě Transpacifického partnerství (TPP). "Trumpovy návrhy oddělit Mexiko zdí, vypovědět obchodní dohody a perzekvovat muslimy jsou mnohem populárnější než on sám," pokračuje Summers. Zmiňuje též, že hnutí za vystoupení Velké Británie z EU má dlouhodobou podporu a může zvítězit.

"Kdykoliv je jakýkoliv aspekt projektu EU předmětem lidového referenda, selže," varuje profesor. Konstatuje, že pod tlakem velkého přílivu běženců se zřejmě začne hroutit evropský princip otevřených hranic. Z velké části kvůli politickým omezením pak růst mezinárodních finančních institucí nedokáže držet tempo s růstem globální ekonomiky, soudí odborník.         

Podle Summerse je jedním z podstatných důvodů uvedeného odporu nedostatek znalostí. "Každý, kdo ztratí práci, protože se továrna přestěhuje do zahraničí, to ví; mnozí, kdo přišli o práci z místních důvodů, viní globalizaci," vysvětluje ekonom. Dodává, že nikdo však již nepoděkuje mezinárodnímu obchodu za skutečnost, že si díky němu za svou výplatu koupí dvojnásobek oblečení, hraček a dalšího zboží, než by bylo jinak možné.

Také ti exportéři, kteří se prosadí mají tendenci velebit svou odvahu, nikoliv mezinárodní dohody, pokračuje profesor. Podle jeho názoru je tak nepochybně čas, aby političtí lídři a obchodní komunita vysvětlovali lidem přínosy globální integrace. "Ale v těchto dobách, kdy  se trendy ubírají špatným směrem, je těžké být optimistou ohledně takových snah," přiznává expert.

Naděje pro střední třídu

Jádro revolty proti globální integraci přesto neleží jen v neznalosti, deklaruje Summers. Vysvětluje, že v jistém smyslu - a bohužel ne zcela neodůvodněném - je globalizace stutečně projektem nastaveným elitami pro elity, který bere jen málo v potaz zájmy běžných lidí. "Ti považují program globalizace jako určovaný převážně společnostmi, které úspěšně štvou jednu zemi proti druhé," dodává ekonom. Poukazuje, že když lidé čtou odhalení v kauze panamských dokumentů, dospějí k závěru, že globalizace nabízí bohatým dobrou příležitost vyhnout se placení daní a předpisům, což nedokáže nikdo další. Stejně tak lidé vidí rozklad, který provází globální integraci, kdy místní komunity trpí, pokud velcí lokální zaměstnavatelé podlehnout zahraniční konkurenci, připouští profesor.               

"Co bude dál? Co by se mělo stát?" pokládá otázky Summers. Domnívá se, že elity mohou pokračovat v nastoupené cestě integračního projektu a bránit existující řád v naději, že získají dostatečnou podporu veřejnosti a jejich úsilí nebude zmařeno. Příklady americké prezidentské kampaně a debaty o Brexitu dle experta naznačují, že tato strategie může fungovat. V takové případě by pravděpodobně došlo pouze k pauze v pokračování globální integrace a úsilí by se zaměřilo na zachování již dosaženého, přičemž by se spoléhalo na možnost, že technologie a růst postupně podnítí svět k další integraci, nastiňuje ekonom.      

Historická zkušenost, především pak meziválečné období, však podle profesora není příliš povzbudivá ohledně toho, že by neřízená globalizace mohla uspět při absenci bez silné systémové podpory či pevných globálních institucí.  

Za mnohem slibnější proto Summers považuje následující myšlenku: Propagace globální integrace se může stát projektem hnaným zezdola namísto shora. "Takový důraz může znamenat posun od propagování integrace k řízení jejích důsledků," soudí odborník. Doplňuje, že by se jednalo o posun od mezinárodních obchodních dohod k mezinárodním harmonizačním dohodám, v nichž by otázky jako pracovní právo a ochrana životního prostředí tvořily jádro, zatímco otázky spojené s posilováním zahraničních výrobců by byly až sekundární.   

"To by též znamenalo věnovat stejně velký politický kapitál daňovým únikům v řádu bilionů dolarů či vyhýbání se pravidlům prostřednictvím přeshraničního odlivu kapitálu, jaký v současnosti věnujeme obchodním dohodám," konstatuje ekonom. Takový přístup by dle Summerse podpořil středostavovské rodiče po celém světě, kteří pochybují, ale stále zoufale doufají, že jejich děti mohou žít lepší život, než měli oni.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.    

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Panama Papers Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy