Další skandál v Brazílii: Prezidentka Rousseffová mařila vyšetřování, tvrdí prokurátor

Brasília - Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová (68) čelí dalšímu maléru. Podle prokurátora je podezřelá z maření vyšetřování největší korupční kauzy v zemi, který se točí kolem firmy Petrobas.

Podle agentury Reuters by nový vývoj mohl přispět ke konci politické kariéry prezidentky.  Maření vyšetřování se Rousseffová podle prokurátora Rodriga Janota dopustila tím, že v březnu jmenovala exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva šéfem své vlády. Tento krok napadla už dříve u Nejvyššího soudu opozice, podle níž prezidentka chce Lulu uchránit před trestním stíháním kvůli korupci a praní špinavých peněz.

Generální prokurátor v úterý také požádal o zahájení vyšetřování exprezidenta Luly a dalších tří ministrů pro podezření z korupce v kauze Petrobras. Podezření v kauze přibývají s tím, jak obvinění spolupracují s justicí výměnou za nižší tresty.

Nová podezření vyvstala po výpovědi obviněného senátora Delcidia do Amarala, podle něhož Lula i Rousseffová o korupci věděli. Amaral uvedl, že někteří členové vlády se snažili ovlivňovat soudy, aby osvobodili některé podnikatele zapletené do korupčního skandálu.

Rousseffovou čeká příští týden hlasování senátorů o jejím sesazení. Ústavní žalobu kvůli manipulacím s výsledky rozpočtu ve snaze zamaskovat rostoucí schodek před minulými volbami již schválili poslanci. Nyní se čeká na verdikt senátorů.

Související

Více souvisejících

Dilma Rousseffová Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy