Vytahování chilských horníků začne asi ve středu

Santiago - Záchrana chilských horníků zavalených přes dva měsíce v dole na severu země se blíží, záchranářům se v sobotu podařilo dokončit hloubení záchranné šachty. Vytahování horníků by mělo začít ve středu. Do té doby se přístupový tunel vyztuží ocelí. Agentura AFP připomíná, jak probíhal pobyt horníků pod zemí.

5. srpna - 33 horníků bylo zavaleno v měděném dole San Esteban na severu země, v hloubce 700 metrů pod zemí a zhruba 800 kilometrů od hlavního města Santiago.

6. srpna - Chilský prezident Sebastian Pinera prohlásil, že jeho vláda udělá "vše, co bude v jejích silách, pro záchranu 33 horníků.

7. srpen - Objevují se komplikace při snaze zachránit horníky pomocí ventilačního potrubí.

12. srpna - Chilský ministr pro těžbu Laurence Goldborne oznámil, že šance na nalezení živých horníků jsou mizivé.

22. srpna - Horníci připevnili vzkaz "Všech 33 mužů je v pořádku v úkrytu" na vrták, který po nich pátral. V tento den bylo veřejně odvysíláno první video zachycující horníky mávající rukama a v poměrně dobré kondici.

23. srpen - Zavalení horníci prosí o brzkou záchranu a dostávají první zásilky přes potrubí.

25. srpen - Chilští představitelé sdělili horníkům, že jejich záchrana může trvat několik měsíců. Horníci si vyměnili první dopisy se svými rodinami.

26. srpen - Chilský soud rozhodl zmrazit 1,8 milionu dolarů (32,5 milionu korun) na účtu dolu, které by měly být použity jako kompenzace za škody.

29. srpen - Horníci dostali povzbuzující zprávu od papeže Benedikta XVI a poprvé hovořili přes radiotelefon se svými příbuznými. Svůj tábor přesunuli do suššího místa hlouběji v dole.

30. srpen - Záchranáři začali hloubit záchrannou šachtu.

4. září - Horníci vedli první videokonferenci se svými rodinami.

18. září - Druhému vrtáku se podařilo dostat na úroveň horníků do hloubky 630 metrů v podzemí.

19. září. Do práce byl zapojen také třetí vrták.

30. září - Rodiny 29 z 33 horníků podali žalobu proti jejich zaměstnavateli s požadavkem 12 milionů dolarů (216 milionů korun) jako odškodné.

1. říjen - Chilští představitelé sdělili, že záchranné operace začnou v polovině října.

4. říjen - Chilský prezident Sebastian Pinera řekl, že doufá, že by horníci mohli být vytaženi na zemský povrch do poloviny měsíce.

8. říjen - Ministr pro těžbu Laurence Goldborne oznámil, že šachta bude vyhloubena do 24 hodin.

9. říjen - Záchranářům se podařilo dokončit hloubení záchranné šachty. První horník by mohl být vytažen na zemský povrch již za tři dny.

Související

August Pinochet Rozhovor

50 let od Pinochetova puče. Děsivou bilanci jeho režimu se někteří stále snaží relativizovat, uvádí Chalupa

V Chile došlo před 50 lety k vojenskému převratu, který namísto řádně zvolené levicové vlády vynesl k moci juntu generála Augusto Pinocheta. Jeho následnou 17 let trvající diktaturu nepřežilo více než tři tisíce lidí. Argument Pinochetových sympatizantů, že bez zásahu armády by v zemi propukla ozbrojená revoluce a občanská válka, považuje historik a iberoamerikanista Jiří Chalupa za spekulaci. Dodává, že porušování lidských práv, k němuž po 11. září 1973 docházelo, násobně převýšilo vše, co je vyčítáno předchozímu socialistickému prezidentovi Salvadoru Allendemu. Odborník z Filozofické fakulty Ostravské univerzity v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz rozebral i důsledky Pinochetovy ekonomické politiky, jeho vnímání v současném Chile či zdroje obdivu diktátora u části tuzemské veřejnosti. 

Více souvisejících

Chile Horníci

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 56 minutami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel na žádost Fialy odvolal Bartoše

Prezident Petr Pavel vyhověl návrhu premiéra Petra Fialy na odvolání předsedy strany Piráti Ivana Bartoše z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Koaliční strana TOP 09 má zájem o Ministerstvo zahraničních věcí, uvedl server idnes.cz.

včera

Česká pirátská strana, ilustrační foto

Piráti schválili jasnou většinou odchod z vlády

Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října.

včera

Antony Blinken

Svět je bezpečnější po smrti vůdce Hizballáhu Nasralláha, prohlásil Blinken

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v pondělí uvedl, že svět je nyní bezpečnější po zabití vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh, Hasana Nasralláha, izraelskými silami. Nasralláha označil za "brutálního teroristu" a zdůraznil, že nejlepší cestou k dosažení stability na Blízkém východě je diplomacie. 

včera

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

včera

včera

Írán, ilustrační foto

Budete toho litovat, vyhrožuje Írán Izraeli

Teherán zareaguje na každý z "zločinů" Izraele, oznámilo v pondělí íránské ministerstvo zahraničních věcí v reakci na zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

včera

včera

Rusko údajně odrazilo šest dalších ukrajinských pokusů o dobytí jeho území

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky odrazily šest pokusů Ukrajiny o průnik do Kurské oblasti na západě Ruska. Dále uvedlo, že získalo kontrolu nad vesnicí Makijivka v Luhanské oblasti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy