Při požárech v Kalifornii vzniklo velké ohnivé tornádo +VIDEO

Sacramento - Západ USA dále sužují velké požáry, od soboty bylo sežehnutou více než sedm tisíc akrů půdy a navíc uprostřed pekelných ohňů se tvoří něco neobvyklého. V Santa Barbaře dokázali lidé zachytit na video ohnivé tornádo.

Velikost tohoto ohnivého tornáda se těžko odhaduje, díky silným větrům neustále mění svou velikost i polohu. Jednoznačně ale ukazuje, s jakými podmínkami musí hasiči bojovat a podle meteorologů bude ještě hůř.

Ohnivá tornáda mají podle server Live Science hodně společného s prachovými víry, protože jsou tvořeny stejným způsobem. A to když horký suchý vzduch začne rychle stoupat, klasická tornáda se tvoří tak, že se smíchá horký a vlhký vzduch se studeným suchým. Zpátky k ohnivým tornádům, jakmile horký vzduch vytvoří sloup a opře se do něj vítr, změní se ve vír, který můžete vidět na videu.

Ohnivé tornádo může měřit jen několik centimetrů, ale i 150 metrů, jak píší vědci. Situace na západě USA se má zhoršit příchodem velkého sucha, které mají navíc do oblasti přinést rekordní tropické teploty.

Související

Oheň

V Praze a Středočeském kraji je ode dneška zakázáno rozdělávat oheň

Pražský magistrát zakázal od dnešních 11:00 na území hlavního města rozdělávání ohňů a kouření v lesích, parcích a dalších místech, kde hrozí vznik požáru. ČTK to dnes oznámil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Před požáry varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zákaz rozdělávání požárů vyhlásil magistrát rovněž v uplynulém týdnu.

Více souvisejících

Oheň Tornádo USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy