Kolik bere Putin, Obama nebo Merkelová? Platy světových vůdců zveřejněny

New York - Americká televize CNN zveřejnila platy největších světových lídrů. Nechybí mezi nimi například americký prezident Barack Obama, ruský prezident Vladimir Putin nebo německá kancléřka Angela Merkelová.

Ze žebříčku vyplývá, že američtí lídři jsou placeni ze všech nejlépe. Plat prezidenta Baracka Obamy se pohybuje ve výši 358 tisíc eur ročně (téměř 10 milionů korun. Měsíčně to v přepočtu vychází na téměř 30 tisíc eur, tedy asi 810 tisíc korun.

Oproti současným kandidátům na prezidenta to je ale jen zlomek. Hillary Clintonová a Donald Trump vydělali za loňský rok přes 9 a půl milionů eur (256 milionů korun), respektive 500 milionů eur (13 miliard korun).

Druhý nejvyšší plat má ze světových lídrů kanadský premiér Justin Trudeau, který si vydělá 233 tisíc eur ročně (zhruba 6 milionů korun). Za ním následuje německá kancléřka Angela Merkelová, která si ročně přijde na 217 tisíc eur (zhruba 5,8 milionu).

Nestřádá ani japonský premiér Shinzu Abé, který si také přijde na 217 tisíc eur ročně. V závěsu se drží jihoafrický prezident Jacob Zuma s platem 185 tisíc eur ročně (5 milionů korun). Francouzský prezident Francois Hollande si vydělá 177 tisíc eur (4,7 milionu) a britská premiérka Theresa May si přijde na 166 tisíc eur, tedy 4,5 milionu korun ročně.

Poměrně "malým" platem se může pochlubit Vladimir Putin. Ten si vydělá zhruba 123 tisíc eur ročně, tedy něco kolem tří milionů korun. Stále je na tom ale lépe než italský premiér Matteo Renzi, který si vydělá 108 tisíc eur ročně (2,9 milionů korun). Si Ťin-pching se také nemá čím chlubit, jeho plat činí 18 tisíc eur ročně (necelých půl milionu korun).

V porovnání s ním je na tom lépe například slovenský prezident Andrej Kiska s platem 110 tisíc eur ročně (3 miliony korun) a slovenský premiér Robert Fico s platem 57 tisíc eur ročně (1,5 milionu korun).

Související

Donald Trump

PŘEHLEDNĚ: Kdo podpořil americké kandidáty na prezidenta?

Kandidáti na prezidenta Spojených států, demokratka Kamala Harrisová a republikán Donald Trump, už obdrželi podporu od mnoha osobností. Zatímco současné viceprezidentce ohlašují podporu hlavně politici, exprezidentovi slíbil velké finanční injekce miliardář Elon Musk. 

Více souvisejících

Barack Obama Vladimír Putin mzdy / platy

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ivan Bartoš

Piráti dávají vládě sbohem. Chtějí být konstruktivní opozicí

Piráti oznámili, že i po svém odchodu z vlády hodlají být konstruktivní opozicí, která bude podporovat smysluplné kroky vlády a prosazovat témata, která sami nastolovali. Na tiskové konferenci to uvedl jejich poslanecký klub před mimořádným jednáním Poslanecké sněmovny.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Mark Rutte: Kdo je novým generálním tajemníkem NATO a jaké ho čekají výzvy?

Mark Rutte, bývalý premiér Nizozemska, se dnes stal generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO), čímž nahradil svého předchůdce, Nora Jense Stoltenberga, který tuto pozici zastával po deset let. Rutteho příchod do čela NATO je významným momentem nejen pro samotnou Alianci, ale i pro celou evropskou a globální bezpečnostní politiku. Kdo je Mark Rutte a proč byl zvolen právě on do této klíčové role?

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Válka v Libanonu se vyostřuje. Íránu se podle Bacika zapojení nevyplatí

Izrael spustil pozemní invazi do Libanonu a podle svých slov likviduje pozice militantů z Hizballáhu. Expert na Blízký východ Gokhan Bacik exkluzivně pro EuroZprávy.cz popsal, co izraelské akce udělají se situací v regionu. Írán podle něj může zvažovat ozbrojenou podporu Hizballáhu, ale příliš se mu to nevyplatí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ulice Tel Avivu

Libanon vypálil rakety na izraelský Tel Aviv

V izraelském Tel Avivu se v úterý rozezněly sirény varující před leteckým útokem poté, co hranici s Izraelem proletěly střely vypálené z Libanonu, oznámila izraelská armáda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský podává demisi. U Pirátů končí

Ministr zahraničí Jan Lipavský se rozhodl ukončit své členství v Pirátské straně. Nesouhlasí s odchodem Pirátů z vlády a se stranou se prý rozchází v některých věcech. Napsal také, že dnes podává demisi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelská armáda zahájila pozemní útok na Libanon

Izrael informoval Spojené státy o tom, že provádí „omezené“ pozemní operace v Libanonu a že na severní hranici vyhlásil uzavřené vojenské zóny, uvedl server Times of Israel

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy