Venezuelské úřady blokují proces Madurova odvolání, referendum se včas nestihne

Caracas - Venezuelské opozici se nedaří zahájit proces odvolání prezidenta Nicólase Madura, který měl začít už příští týden. Volební komise ho ve čtvrtek pozastavil s odkazem na rozhodnutí soudu, který shromažďování potřebných podpisů ve čtyřech státech zrušil.

Podle serveru BBC se tak plebiscit určitě nestihne před 10. lednem, což by bývalo umožnilo konání nových prezidentských voleb.

Opozice již koncem dubna předložila volební komisi přes 1,8 milionu podpisů voličů za konání referenda o odvolání Madura. Tehdy přitom stačilo sebrat jen podpisy jednoho procenta voličů, tedy asi 200.000 lidí. Volební komise podle agentury EFE uznala minimálně 400.000 podpisů jako platných.

Nyní je podle zákona nutné shromáždit podpisy 20 procent voličů (asi čtyři miliony) pro vyhlášení referenda. Ty měla opozice sesbírat během tří dnů (od 26. do 28. října). Režim prezidenta Madura, jemuž je nakloněna ústřední volební komise i nejvyšší soud, se však již několik měsíců snaží konání plebiscitu oddálit.

Volební komise nejprve zdržovala přepočítávání podpisů z první fáze. Tento týden pak nejvyšší soud stanovil, že pro vypsání plebiscitu je třeba sesbírat podpisy 20 procent obyvatel v každém z venezuelských států, a nikoli jen celkově 20 procent, jak to bylo stanoveno dosud.

Dnes bylo také oznámeno, že oblastní soud venezuelského státu Carabobo zakázal vycestovat ze země osmi opozičním lídrům. Je mezi nimi i guvernér státu Miranda a bývalý kandidát na prezidenta Henrique Capriles.

Opozice trvale viní venezuelské úřady a justici z toho, že porušují demokratické principy a umožňují Madurovi držet se u moci navzdory neoblibě u obyvatel a špatné hospodářské politice.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro referendum

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 37 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko řeklo, kdy obnoví kontrolu nad pohraniční Kurskou oblastí

Ruské síly "včas" obnoví kontrolu nad pohraniční Kurskou oblastí, do které v srpnu pronikly ukrajinské jednotky. Dnes to prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy