Udělá si Trump problémy hned na začátku své vlády? Toto setkání by mu mohlo ublížit

Ulánbátar/Washington – Tibetský duchovní vůdce dalajláma ve středu oznámil, že má v plánu brzy navštívit nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Setkání by však mohlo velmi rozzlobit Peking, který nositele Nobelovy ceny za mír označuje za nebezpečného separatistu.

Agentura Reuters uvádí, že dalajláma při své návštěvě Mongolska mluvil mimo jiné o amerických prezidentských volbách. Při té příležitosti řekl, že vždy považoval Spojené státy za „vedoucí národ svobodného světa".

„Myslím, že zde jsou nějaké problémy s cestováním do Spojených států, takže půjdu a setkám se s novým prezidentem," řekl novinářům bez dalších podrobností.

Agentura také připomíná, že americký prezident Barack Obama se setkal s dalajlámou v Bílém domě v červnu i přes varování ze strany Číny, že by tak mohl poškodit diplomatické vztahy. Pro Obamu to bylo již čtvrté setkání s dalajlamou v posledních osmi letech.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Geng Shuang řekl, že dalajláma cestuje po celém světě a setkává se se zahraničními vůdci, aby se pokusil poškodit vztahy mezi nimi a Číně. Své o tom ví i Česká republika, kde jeho návštěva a setkání s některými politiky vyvolalo velký rozruch.

Dalajláma ve své řeči v Mongolsku připomněl rétoriku používanou v americké prezidentské kampani. „Někdy mám pocit, že během voleb má kandidát větší svobodu se vyjadřovat. Když je jednou zvolený, má odpovědnost. Pak vám musí vysvětlit své vize i práci podle reality," uvedl tibetský duchovní vůdce.

Čína se na Mongolsko zlobí, že mu umožnilo návštěvu. A to i přesto, že mongolské ministerstvo zahraničí v prohlášení uvedlo, že vláda neměla s cestou nic společného. Návštěvu totiž zorganizovali mongolští buddhisté. Po návštěvě dalajlámy v Mongolsku v roce 2006 Čína na krátký čas zrušila lety mezi Pekingem a Ulánbátarem.

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.
Tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel do Prahy (17. října 2016)

Dalajlama se poprvé od počátku pandemie objevil na veřejnosti

Tibetský duchovní vůdce dalajlama se dnes po zhruba dvouleté přestávce objevil na veřejnosti. Veškerou veřejnou činnost přerušil kvůli pandemii covidu-19, ven vyšel pouze jednou, aby se nechal naočkovat v nemocnici. Druhou dávku dostal doma, píše list Hindustan Times.

Více souvisejících

H. H. Dalajlama Donald Trump Čína

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy