Soudruh, tyran, definitivní konec studené války. Svět reaguje na úmrtí Fidela Castra

Havana - Mezi prvními, kdo se k dnešnímu úmrtí bývalého kubánského vůdce Fidela Castra vyjádřili, byl levicový venezuelský prezident Nicolás Maduro, indický premiér Naréndra Módí či francouzský prezident Francois Hollande. Ostrá slova zní od disidentů.

Podle prohlášení indického premiéra Módího také Indie "oplakává ztrátu velkého přítele". Podle ministerského předsedy byl Castro jednou z nejkultovnějších osobností 20. století.

Hlubokou lítost nad ztrátou přítele vyjádřil salvadorský prezident Sánchez Cerén. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto napsal na twitter, že "Fidel Castro byl přítelem Mexika a podporoval bilaterální vztahy obou zemí založené na respektu, dialogu a solidaritě".

"Soudruh Castro bude žít věčně," uvedl čínský prezident Si Ťin-pching a dodal, že v kubánském státníkovi ztratil čínský lid dobrého soudruha.

Předseda Evropské komise Jean-Calude Juncker v prohlášení uvedl, že smrtí Fidela Castra "svět přišel o muže, který byl pro mnohé hrdinou". "Změnil směřování své země a jeho vliv dalece přesáhl její hranice. Jeho odkaz posoudí historie," dodal Juncker a vyjádřil soustrast Castrově rodině i Kubáncům.

Obdobně kondolovala Castrově blízkým místopředsedkyně EK a šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. Zesnulého označila za muže plného odhodlání a za historická osobnost.

Fidel Castro podle Hollandea "zosobňoval kubánskou revoluci ve všech nadějích, která vyvolala, i ve všech zklamáních, která přinesla". Castro za studené války dokázal pro Kubánce ztělesňovat hrdost nad odmítnutím cizí nadvlády, uvedl francouzský prezident. Zároveň prohlásil, že americké embargo proti Kubě by mělo být "definitivně zrušeno".

První a poslední prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov ocenil Castra za to, že "posílil Kubu" v období "tvrdé americké blokády". Přínos kubánského vůdce vyzdvihl také venezuelský prezident Maduro, jenž vyzval všechny světové revolucionáře, aby "pokračovali v odkazu" otce kubánské revoluce.

"Kuba nikdy nikoho neohrožovala, jen chtěla žít vlastním životem. Mnozí ji za tuto odvahu nenáviděli," uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Španělský premiér Mariano Rajoy ocenil Castra jako "historickou postavu" s "velkým vlivem" na celý region. Podle šéfa belgické vlády Charlese Michela "se obrací důležitá stránka ve světových dějinách", jde o "definitivní konec studené války".

Z kubánského exilu a z disidentských kruhů zaznívají odlišné reakce. Ileana Rosová-Lehtinenová, první Američanka kubánského původu zvolená do amerického Kongresu, označila Castra za "tyrana a zločince".

Agentura Reuters připravila přehled komentářů na adresu Castra v průběhu půl století jak od jeho přátel, tak od nepřátel:

"Castro není jen další latinskoamerický diktátor, malý tyran usilující pouze o osobní moc a zisk. Jeho ambice sahají podstatně dál za jeho vlastní pobřeží." Americký prezident John F. Kennedy, 1962.

Psali jsme:
Fidel Castro zemřel: Havana truchlí, v Miami se bouřlivě oslavuje Zemřel Fidel Castro (†90). Pro jedny diktátor, pro druhé líder máximo  

"Ať si o něm myslíme cokoli, bude ohromným faktorem v rozvoji Kuby a pravděpodobně i všeobecně latinskoamerických záležitostí. Zdá se, že je upřímný. Buď je neuvěřitelně naivní, pokud jde o komunismus, anebo je obětí komunistické disciplíny. Osobně tipuju první možnost; jak už jsem naznačil, jeho představy o tom, jak vést vládu nebo hospodářství, jsou méně vyvinuté než u prakticky kteréhokoli představitele, s nimiž jsem se setkal v 50 zemích světa." Viceprezident USA a pozdější americký prezident Richard Nixon v memorandu po tříhodinovém setkání s Castrem 19. dubna 1959.

"Fidel Castro nechal zavraždit Američany, a to bylo špatné. Jsem hrdý, že máme blokádu proti lidem, kteří zabíjejí nevinné Američany." Americký prezident Bill Clinton v roce 1996 poté, co Kuba zabila čtyři americké občany, když sestřelila dvě civilní letadla patřící kubánsko-americké skupině agitující proti Castrově vládě. Letadla údajně opakovaně vnikla do kubánského vzdušného prostoru.

"Je to nesmírně charismatický muž. Fidel Castro je statečný. Politik se železnou pěstí. Zůstává silný. Svého blízkého přítele postavil před popravčí četu. Já bych mu dal doživotí nebo ho vyhostil, ale on ho dal zastřelit." Chilský vojenský diktátor Augusto Pinochet v reakci na Castrovo rozhodnutí nechat popravit generála Arnalda Ochou za vlastizradu v červenci 1989.

"Fidel je pro mě velkým mistrem. Moudrý muž by neměl nikdy zemřít. Muž jako Fidel nikdy nezemře, protože bude navždy součástí lidu." Venezuelský prezident Hugo Chávez, leden 2007.

Související

Fidel Castro Rozhovor

Castro se chopil moci před 65 lety. Kubánský režim má neuvěřitelnou schopnost redefinovat se v zájmu přežití, uvádí Březinová

Před pětašedesáti lety, 16. února 1959, se předsedou vlády na Kubě stal Fidel Castro. Právě on byl klíčovou postavou revoluce, která krátce předtím svrhla diktátora Fulgencia Batistu. Hlavní motivací tehdejších změn byla touha kubánské společnosti po naplnění skutečné nezávislosti země, domnívá se Kateřina Březinová v rozsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanistka působící na Metropolitní univerzitě v Praze také připomněla, že Castro v této době odmítal, že by byl komunistou – k ideologii marxismu-leninismu se přihlásil později. Odbornice na Latinskou Ameriku však problematizuje interpretaci, že se tak stalo pouze pod vlivem probíhající studené války, byť špatné vztahy mezi Kubou a Spojenými státy v orientaci Castrova režimu na Sovětský svaz podle ní sehrály svou roli.

Více souvisejících

Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

Zelenskyj a Biden podepsali desetiletou bezpečnostní dohodu o posílení obranyschopnosti Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden ve čtvrtek podepsali desetiletou bilaterální bezpečnostní dohodu zaměřenou na posílení obranyschopnosti Ukrajiny. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy