V Santiagu se koná pohřeb Fidela Castra, ukončí týden masových pietních akcí

Santiago de Cuba - Pietní shromáždění, kterými se Kubánci loučili se svým revolučním vůdcem Fidelem Castrem, dnes zakončí soukromý obřad v úzkém kruhu nejbližších.

Ve východokubánském Santiagu začal soukromý pohřeb revolučního vůdce Fidela Castra, který zemřel 25. listopadu ve věku 90 let. V kubánské metropoli Havaně ve stejný okamžik vystřelili 21 vojenských salv. Obřad na santiagském hřbitově se koná v úzkém kruhu rodiny a nejbližších přátel. Podle agentury Reuters by měla kubánská televize přinést později záznam ceremonie, od přímého přenosu upustila.

Smuteční průvod s urnou doprovázený vojáky ve slavnostních uniformách vyšel po půl sedmé místního času (po 12:30 SEČ) z parku Revoluce. Podél silnice zpívaly tisíce lidí národní hymnu a volaly "Yo soy Fidel!" (Jsem Fidel!). Kubánci provázeli průvod po celé trase, i u hřbitova Svaté Ifigenie byl dav lidí tak velký, že zablokoval přístupovou cestu.

Urna s popelem Fidela Castra, který zemřel 25. listopadu ve věku 90 let a který vládl své zemi půl století, dorazila do východokubánského Santiaga v sobotu poté, co projela celým ostrovem. Na cestě se s Fidelem Castrem loučily desetitisíce lidí. Urna přikrytá kubánskou vlajkou na armádním voze projela symbolicky po místech, na nichž Castro v lednu 1959 oznamoval vítězství revoluce a porážku Batistovy diktatury.

V sobotu večer místního času se pak v Santiagu de Cuba konalo poslední veřejné rozloučení s Fidelem Castrem. Proslov před zaplněným náměstím Revoluce a po boku jihoamerických levicových státníků pronesl Castrův mladší bratr Raúl.

"Slibujeme, že budeme bránit vlast a socialismus," hřímal současný prezident Kuby, oblečený v armádní uniformě, podobně jako to skoro celý život dělal Fidel, než uniformu vyměnil za teplákovou soupravu značky Adidas.

Raúl Castro připomněl milníky v životě svého bratra, aniž by použil slovo bratr. O svém o pět let starším bratrovi mluvil jako o "lídrovi revoluci" či ho nazýval "comandante" (velitel, velící důstojník). Fidel podle něj mimo jiné dokázal, že je možné "se vylodit s bárkou Granma, odolat nepříteli, hladu, dešti i zimě" nebo "porazit za 72 hodin žoldáckou invazi v Zátoce sviní a pokračovat v kampani vymýcení analfabetismu".

Sdílejte článek

Související

Fidel Castro Rozhovor

Castro se chopil moci před 65 lety. Kubánský režim má neuvěřitelnou schopnost redefinovat se v zájmu přežití, uvádí Březinová

Před pětašedesáti lety, 16. února 1959, se předsedou vlády na Kubě stal Fidel Castro. Právě on byl klíčovou postavou revoluce, která krátce předtím svrhla diktátora Fulgencia Batistu. Hlavní motivací tehdejších změn byla touha kubánské společnosti po naplnění skutečné nezávislosti země, domnívá se Kateřina Březinová v rozsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanistka působící na Metropolitní univerzitě v Praze také připomněla, že Castro v této době odmítal, že by byl komunistou – k ideologii marxismu-leninismu se přihlásil později. Odbornice na Latinskou Ameriku však problematizuje interpretaci, že se tak stalo pouze pod vlivem probíhající studené války, byť špatné vztahy mezi Kubou a Spojenými státy v orientaci Castrova režimu na Sovětský svaz podle ní sehrály svou roli.

Více souvisejících

Fidel Castro Kuba

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy