CIA má po celém světě tajnou síť věznic. Ale vězně nechytá

Guantánamo se stalo synonymem vězení pro ty nejhorší z nejhorších. Jeho proslulé nehumánní podmínky motivovaly odstupujícího prezidenta Barracka Obamu k prohlášením, že ho zavře. To se mu nepodařilo. Trump řekl, že chce, aby jeho fungování dále pokračovalo. Otázka je, co to znamená. Kdo jsou lidé v jeho zdech a jak se tam dostali? Na to odpovídá Miami Herald

Dnešní obyvatelé Guantánama byli zadrženi po celém světě  – v Ázerbajdžánu,Keni, Thajsku či Turecku – a to hlavně zahraničními silami. Jen jeden byl chycen americkými vojáky v klasické bojové zóně od té doby, co zařízení začalo sloužit pro potřeby invaze do Afgánistánu před 15 lety. Z dnešních zajatců jen 10 z nich bylo zajato v Afgánistánu. Nicméně, všichni zajatci jsou muslimové.

Fakt, že vězni v Guantánamu nejsou chyceni americkými vojáky, odhaluje proměnu války s terorem v neortodoxním válečném prostředí, domnívá se Miami Herold. Názorným příkladem je Jemenec Tawfiq al Bihani. Tawfiq utekl z Afghánistánu, když jej americká vojska napadla. Dostal se do Pákistánu, potom Íránu, jehož bezpečnostní síly jej chytily a předaly afghánským bezpečnostním silám, které jej na oplátku daly armádě USA.  „Nikdy nebyl na bojišti v celém svém životě," řekl právník George Clarke, který ho nazval "neúspěšným rekrutem" z výcvikové základny Al-Káidy.

Jeho bratr Mansur, byl nicméně skutečným džihádistou, ke kterému se chtěl Bihani připojit. Mansur byl rovněž zachycen v Íránu, ale byl propuštěn. Mansur se vydal do válečné zóny Al-Kaídy – Somálska – kde byl zabit. Jeho bratr zatím skončil na černém místě (black site – název pro tajné věznice CIA na cizí půdě) CIA po dobu asi 50 dní před tím, než byl poslán do Guantánama. Podobné přesuny zažila většina zbývajících vězňů proslulé věznice. Téměř polovina z nich strávila měsíc nebo víc na některým ze sítě tajných CIA před tím, než byli odvezeni do vojenské věznice na jihovýchodě Kuby.

Jiná častá společná věc přítomných vězňů je jejich zadržení pákistánskými tajnými službami. Ve spolupráci s americkými službami chytily údajného strůjce 9/11 Khalida Sheika Mohammededa v Rávalpindí v březnu 2003. V dubnu 2003 pákistánské služby sami chytily  další dva údajné strůjce 9/11. Mohammedova synovce Ammara al Baluchiho a Walida bin Attashe. I tito muži byli do Guantánama převedeni z černých míst CIA v září 2006.

Z dvaceti „těch nejhorších z nejhorších“, kteří byli jako první přivedeni do věznice, zbyly ve věznice jen dva. Jemenec Ali Hamza al Bahlul, odsouzený za válečné zločiny, a Tunisan Ridah bin Saleh al Yazidi, který měl od roku 2009 odejít, ale žádná země jej nechtěla. Podle amerických zpravodajských služeb byli oba strážci Osamy Bin Ladina, členové skupiny zvané „ Špinavá třicítka (Dirty 30). Podle bývalého speciálního agenta Marka Falkonyho, většina z „těch nejhorších z nejhorších“ nebyli žádnými zajatci z bojiště. Byli to lidé „vyhandlovaní“ afgánskými válečnými náčelníky či pákistánskými bezpečnostními silami, o kterých měly zpravodajské služby jen velmi chatrné informace.

 Je jistou ironií, že jediný zajatec skutečně zajatý americkými vojáky se ukázal být nesprávným člověkem. Afghánce Abdula Zahira sebrali US Rangers z jeho domova 11.07.2002 v rámci razie, během kterého hledali výrobce chemických zbraní, se kterým sdílel přezdívku. Nyní je mezi 10 vězni, kteří byli posláni do Omanu. Během existence vězení bylo osvobozeno 735 vězňů, z toho 540 z nich za Bushovy éry.

Co dál

Ačkoliv věznice byla zamýšlená pro válečné vězně, vysoký počet těch, co byli chyceni cizími zahraničními službami, ukazuje na širší a ne zcela jasné definování konceptu „bojiště“. Pro Bushe i pro Obamu bojiště označovalo v podstatě každý kout, kde působí teroristická organizace. Zda-li i Trump bude sdílet toto pojetí asymetrické války, není zcela jisté. „Myslím si, že termín „bojiště“ znamená velmi odlišné věci pro velmi odlišné lidi. Nevím, co znamená pro Donalda Trumpa,“ říká profesor na právnické fakultě Columbia Law School Matthew Waxman, který dohlížel na vězeňskou politiku Pentagonu v letech 2004 a 2005.

Trump nicméně řekl, že Guantánamo zavírat nehodlá a naopak ho prý chce naplnit „dalšími zlými chlápky“. Není však jisté, kdo bude ten, kdo bude věznici těmito „zlými chlápky“ zásobovat, tvrdí Miami Herold. Budou to spojenci v boji proti islámskému státu nebo americké složky mající seznamy podezřelých z domácího terorismu? Nebo budou novými zajatci piráti chycení americkým a jiným námořnictvem? Nikdo z nich nebyl převezen do Guantánama předtím. Waxman upozorňuje, že by se k tomu mělo přistupovat s velkou opatrností. Podle něj každá nová kategorie nese obrovské riziko soudních sporů. Správa vězení se stala politicky, legálně a operativně nákladnou. „ Stalo se jednoduší říct, jestliže země X chytila plánovači Al-Káidy, pojďme pracovat na našem vztahu k zemi X, abychom se ujistili, že získáme přístup k jejich zpravodajským službám.“

Související

Věznice, ilustrační fotografie.

Guantánamo opustil nejstarší vězeň, vrátil se do Pákistánu

Z věznice Guantánamo byl propuštěn nejstarší vězeň a dnes se vrátil do rodného Pákistánu. Pětasedmdesátiletý Sajf Ulláh Parača v americkém vězení na Kubě strávil 18 let kvůli podezření z financování teroristické organizace Al-Káida, které se ale nikdy nepotvrdilo. O propuštění muže, který vinu vždy popíral, informovalo podle BBC pákistánské ministerstvo zahraničí.
guantanamo, u.s. base

Americký deník zveřejnil dosud tajné fotografie Pentagonu z Guantánama

List The New York Times (NYT) zveřejnil fotografie z americké věznice na Guantánamu, kam USA od roku 2002 vozily zadržené teroristy. Pentagon z věznice vydával pouze oficiální fotografie, newyorský deník nyní s využitím zákona o svobodném přístupu k informacím (FOIA) zveřejnil snímky, jež pro armádu nejsou lichotivé. Spoutaní vězni na nich mají brýle přelepené páskou, roušky na ústech a často i sluchátka na uších.

Více souvisejících

Guantanamo U.S. Base CIA

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy