Co se skutečně stalo 11. září? Strůjce útoků na dvojčata promluvil

Washington - Chálid Šajch Muhammad je považován za strůjce teroristických útoků z 11. září 2001, při nichž dvě letadla narazila do věží Světového obchodního centra v New Yorku a jedno do budovy Pentagonu. Ačkoliv má na rukou krev 2996 lidí, tvrdí, že za útoky si Spojené státy mohou sami. Napsal to v dopise adresovaném americkému exprezidentovi Baracku Obamovi, kde také vysvětlil, co ho skutečně vedlo k teroristickým útokům.

Muhammad v dopise, který zveřejnil portál Miami Herald, tvrdí, že Washington nese vinu za teroristické útoky kvůli své zahraniční politice. "Nebyli jsme to my, kdo začal 11. září válku proti vám. Byli jste to vy a vaši diktátoři v naší zemi," píše Muhammad v 18stránkovém dopise Obamovi.

Americký exprezident je v dopise označován jako prezident "země útlaku a tyranie". List, který Muhammad napsal, je datován k lednu 2015, Bílý dům jej ale obdržel mnohem později, protože zaměstnanci věznice Guantánamo jej odmítli odeslat. K Obamovi se tak dostal až několik dní před jeho odchodem z funkce.

Psali jsme: S 11. zářím to bylo úplně jinak? Vědci tvrdí, že oficiální verze událostí nesedí A je to tady. Saúdskou Arábii kvůli 11. září zažalovala první pozůstalá Saúdská Arábie je spojenec, musíme ji chránit za každou cenu, zní z USA  

 

Podle strůjce útoků zabíjejí Spojené státy "nevinné lidi na celém světě. Následně Muhammad vyjmenoval několik příkladů, kdy podle něj Spojené státy lhaly světu i svým občanům. "Americký lid byl uveden v omyl zprávou Johnsonovy administrativy a Pentagonem o válce ve Vietnamu, která připravila o život 58.000 Američanů a miliony Vietnamců a nakonec vedla k ponižující porážce," uvedl jeden z příkladů.

"Nixonův skandál Watergate ukázal vaše skutečné demokratické hodnoty a politickou moc," píše dále a přidává další příklad: "V roce 1981 Američané učili Salvadoriany, jak masakrovat stovky nevinných lidí v El Mozote."

Obama islamisty zklamal?

"Mnozí z vašich lidí si mysleli, že než jste vyhrál volby, byl jste inteligentní právník s multikulturním pozadím. Ale když prezident USA vstoupí do Bílého domu a sedne si na židli v Oválné pracovně, má tendenci zapomenout na všechny své sliby a základní hodnoty a začít pracovat na úkolech," pokračuje Muhammad ve své kritice Obamy.

V dalších částech dopisu strůjce útoků hovoří o příkladech boje s islámem a uvádí příklady zásahů americké armády v zahraničí, "od Iráku a Íránu až po Vietnam a Hirošimu." Následně vysvětluje, co jej vedlo k útokům samotným.

Co stálo za 11. zářím?

"Prohlášení o džihádu proti vám byla ve skutečnosti naléhavá výzva milionů lidí, kteří ztratili svobodu, nebo byli vyhnáni ze svých domovů v Palestině, na Filipínách, Čečensku, nebo v Iráku. Lidí, kteří nemohli najít zaměstnání z důvodu poškozených arabských režimů, které jste proměnili v trhu závislý na západním zbrojním průmyslů. Na jedné straně drancujete naši ropu a tlačíte na nejlevnější ceny, na druhé straně nám prodáváte své zbytečné a bezcenné zbraně za vysoké ceny," vyčetl Obamovi Muhammad.

"Když Usáma bin Ládin, Alláh se nad ním smiluj, veřejně vyhlásil válku proti vám a vaší zemi, varoval vás, váš národ a vaše spojence. Před 11. zářím jste byli požádáni o zrušení nespravedlivých sankcí proti Iráku, sankcí, kterými jste zapřičinili smrt několika milionů žen a dětí. Byli jste požádáni, abyste přestali podporovat židovské okupanty, zkorumpované arabské režimy, abyste stáhli své vojáky a uzavřeli své základny na Arabském poloostrově. Bezvýsledně," pokračuje autor dopisu.

"Bylo proto nanejvýš nutné najít nejlepší způsob, jak zastavit vaši brutální zahraniční politiku v naší zemi. My jsme nezačali válku proti vám. Požehnané útoky ve Washingtonu a New Yorku dodržely všechny univerzální zákony a byly přirozená reakce na vaši destruktivní politiku vůči islámskému světu, vaši neomezenou podporu Izraele, židovského sionistického státu, a vaši pokračující podporu a ochranu diktátorských panovníků v islámském světě, jejichž cílem je chránit své vlastní zájmy," vyčetl dále Muhammad Obamovi.

Psali jsme: Senát USA smetl ze stolu Obamovo veto ohledně Saúdské Arábie, rozhodnout musí poslanci Muslimská učitelka si stěžovala na video o 11. září a dostala padáka. Jsem nábožensky diskriminována, zlobí se Obama vetoval zákon umožňující žalovat Rijád za útoky z 11. září. Obává se o národní bezpečnost  

V dalších částech dopisu se autor věnuje americkému barbarství a rozebírá morální aspekty války. Přikládá také mapu Palestiny, na níž ukazuje, o kolik území za poslední desetiletí země přišla.

"Budu se rád sám v cele modlit k Alláhovi po celý zbytek života a kát se ze svých hříchů. Když mě váš soud odsoudí k smrti, s ještě větší radostí potkám Alláha a proroky, a také své nejlepší přátele, které jste nespravedlivě zabíjeli po celém světě. Uvidím i Usámu bin Ládina," napsal závěrem.

Související

Více souvisejících

11. září 2001 Chálid Šajch Muhammad USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy