Kennedy byl fascinován Hitlerem a pravil: Měl v sobě věci, které dělají legendy

MAGAZÍN – Deník vedený mladým Johnem F. Kennedym, který vznikl při jeho cestách po Evropě, jde do aukce. Dokument prozrazuje, jak byl americký prezident fascinovaný německým nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. Píše to server stanice BBC.

Kennedy, kterému bylo v té době 28 let, předpověděl, že se „Hitler vynoří z nenávisti, která ho teď obklopuje, jako jedna z nejvýznamnějších osobností, která kdy žila“. „Měl v sobě věci, které dělají legendy,“ pokračoval.

Tento záznam Kennedy napsal v létě 1945 poté, co cestoval Bavorskem. Navštívil například Hitlerovu rezidenci Berghof  nebo Orlí hnízdo. Podle historiků jde zřejmě o jediný deník, který si 35. americký prezident vedl. Celkem 61 stran Kennedy napsal asi čtyři měsíce poté, co Hitler spáchal sebevraždu.

Napsal také, že Hitler „měl bezmezné ambice pro svou zemi, která z něho dělala hrozbu pro světový mír, ale měl kolem sebe zvláštní tajemství, které se týkalo jeho života i způsobu smrti a které bude dále žít a růst i po jeho smrti“.

„V místnosti, kde se Hitler měl setkal se svou smrti, byly spálené zdi a stopy po ohni,“ napsal po návštěvě bunkru, kde Hitler spáchal sebevraždu. „Nicméně neexistuje úplný důkaz, že tělo, které bylo zajištěno, byl Hitlerovým tělem,“ napsal si do deníku.

„Nikde v tomto deníku, nebo v některém z jeho spisů, neexistuje žádný náznak soucitu s nacistickými zločiny nebo cíli,“ uvedla majitelka deníku Deirdre Hendersonová, která pracovala jako Kennedyho výzkumná asistentka v době, kdy působil v Senátu. „JFK ho analyzoval a říká Hitler byl legendou - a Hitler je legenda. Ale není dobrou legendou. Nelze to chápat v tom smyslu, že by jej obdivoval,“ upozorňuje.

Podle ředitele aukční síně RR Bobbyho Livingstona nemají Kennedyho slova nic společného s obdivem k Hitlerově osobě a ke zlu, které představoval, ale k tajemstvím, která ho obklopovala.

Deník rovněž obsahuje myšlenky JFK o Winstonu Churchillovi, kterého podle Hendersonové označoval za svůj „idol“. Očekává se, že dokument bude vydražen za asi 200 tisíc dolarů.

Související

John Fitzgerald Kennedy Rozhovor

60 let od atentátu na Kennedyho zůstává jeho pozadí nadále záhadou, míní historik

Uplynulo 60 let od chvíle, kdy série výstřelů ukončila život amerického prezidenta Johna Kennedyho. Atentát, k němuž došlo 22. listopadu 1963 ve městě Dallas, je americkými historiky i publicisty sice pečlivě zmapován, přesto se stále nepodařilo zcela objasnit, kdo jej zosnoval, což nahrává nejrůznějším konspiračním teoriím, uvádí ředitel Historického ústavu Slovenské akademie věd Slavomír Michálek. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč kořeny Kennedyho násilné smrti patrně vyrůstaly z tehdejší politické situace ve Spojených státech a z jakého důvodu hodnotí Kennedyho prezidentství jako úspěšné, navzdory tomu, že bylo relativně krátké.  
Robert Kennedy Rozhovor

55 let od atentátu na Roberta Kennedyho. Politické násilí bylo v USA bohužel docela běžné, uvádí amerikanista Pondělíček

Robert Kennedy, vlivný politik a uchazeč o prezidentskou nominaci za Demokratickou stranu, bratr v roce 1963 zavražděného prezidenta Spojených států Johna Kennedyho, se před 55 lety, 5. června 1968, stal rovněž obětí atentátu. O den později zemřel. Pro své názory, především na nepřípustnost rasové segregace, byl mnohými nenáviděn, avšak motiv vraždy s vnitřní politikou patrně nesouvisel, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Pondělíček. 

Více souvisejících

John Fidgerald Kennedy (J.F.K.) Adolf Hitler historie

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy