Trump bez obalu: Spojeným státům hrozí velmi vážný konflikt s KLDR

Washington/Peking/Soul - Americký prezident Donald Trump sice preferuje diplomatické řešení současné vyhrocené situace kolem KLDR, zároveň ale připustil, že Spojeným státům hrozí vážný konflikt se Severní Koreou kvůli jejímu jadernému programu a vojenským provokacím.

"Existuje možnost, že dojde k velkému, velkému konfliktu se Severní Koreou. Rozhodně," řekl Trump ve čtvrtek během rozhovoru s agenturou Reuters v Oválné pracovně Bílého domu. "Moc rádi bychom tu záležitost vyřešili diplomaticky, ale je to velmi obtížné," dodal.

Trump v poslední době přitvrdil verbální projevy proti KLDR, posílil námořní přítomnost USA v oblasti Korejského poloostrova a vyhlásil, že hodlá severokorejského vůdce Kim Čong-una přimět, aby upustil od raketových a jaderných testů.

Washington podle prezidenta bude po jižním sousedovi KLDR požadovat uhrazení přibližně miliardy dolarů (25 miliard korun), což jsou náklady odhadované na rozmístění systému THAAD v zemi. Jihokorejské ministerstvo obrany dnes zareagovalo prohlášením, že se nic nemění na plánu, podle něhož "rozmístění, provoz a údržbu" zařízení hradí USA. Ministerstvo uvedlo, že v dohodě uzavřené s vládou Trumpova předchůdce Baracka Obamy Soul nabízí poskytnout pro štít pozemky a infrastrukturu, nikoli náklady na jeho provoz.

Proti rozmístění systému, který má být odstrašujícím prostředkem vůči KLDR, protestovaly Čína a Rusko a nesouhlas dal najevo i favorit nadcházejících jihokorejských prezidentských voleb, vůdce liberální opozice Mun Če-in. Jeho mluvčí dnes prohlásil, že rozmísťování štítu by mělo být "okamžitě zastaveno".

Trump v rozhovoru ocenil přístup čínského prezidenta k řešení severokorejské otázky. "Věřím tomu, že se velmi snaží. Vím, že si přeje, aby byl schopen nějak to vyřešit. Zřejmě to ale není možné," řekl Trump.

Peking dal v posledních dnech najevo sílící kritiku na adresu Pchjongjangu a podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona Čína KLDR pohrozila, že za provedení jaderné zkoušky uvalí na severokorejský režim jednostranné sankce.

Čínský ministr zahraničí Wang I dnes varoval, že by situace na Korejském poloostrově mohla dále eskalovat, či se vymknout kontrole. Mluvčí čínské diplomacie Lu Kchang uvedl, že Peking chce spolupracovat s USA na dosažení trvalého řešení severokorejské otázky.

Související

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) Severní Korea (KLDR) Jižní Korea protiraketový štít THAAD Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy