Eskapádu Maxmiliána Habsburského ukončila poprava, za moře ho doprovázeli i Češi

Mexiko - 19. června 1867 byl v mexickém městě Santiago de Querétaro popraven Maxmilián Habsburský, mladší bratr rakouského císaře Františka Josefa I. Bylo mu jen 34 let. V tragickém příběhu nalezneme i českou stopu.

Do Mexika se vypravil o tři roky dříve na palubě své oblíbené rakouské fregaty Novara, už první chladné přijetí ale císaře zklamalo. K mexickému dobrodružství jej totiž po určitém váhání zlákala nabídka tamních konzervativních kruhů a francouzského císaře Napoleona III. Ten chtěl středoamerickou zemi tímto způsobem přimět k placení dluhů. A závislost na podpoře francouzských vojáků, ze které se nevymanil, rozhodně Maxmiliánovu popularitu nezvyšovala.

Po konci občanské války mezi Severem a Jihem se navíc o situaci u svého jižního souseda začaly více zajímat USA, které v souladu s Monroeovou doktrínou odmítaly vměšování evropských mocností na americkém kontinentu. Na nátlak Washingtonu tak Napoleon III. začátkem roku 1866 rozhodl o postupném stažení francouzských sil.

Císař Maxmilian tak závisel už jen na podpoře svých mexických stoupenců, kteří však v bojích se silami stojícími za svrženým republikánským prezidentem Benitem Juárezem tahali za kratší konec provazu.

Habsburkovu oblibu mezi lidem negativně ovlivnil i takzvaný Černý zákon z října 1865, ve kterém císař rozkázal bez soudu popravit každého ozbrojeného stoupence Juáreze. Podle dekretu bylo zabito něco mezi deseti a dvaceti tisíci vojáky. Maxmilian měl sice pověst liberála a stoupence pokroku, ale krvavým rozkazem zpečetil vlastní osud.

Když byly zbytky jeho vojska, jež se bránily ve středomexickém Santiagu de Querétaro, poraženy a císař 15. května 1867 zajat, nerozpakovali se republikáni poslat Maxmiliana na smrt. "Ať žije Mexiko, ať žije nezávislost," byla prý poslední slova císaře, který předtím obdaroval své katy zlatými mincemi s prosbou, aby nemířili na hlavu.

Císařovo nabalzamované tělo bylo nejprve vystaveno v mexické metropoli a teprve v listopadu 1867 jej mohl rakouský admirál von Tegetthoff převézt do Vídně, kde bylo v lednu 1868 uloženo do Kapucínské krypty mezi ostatní Habsburky.

Až řadu let po Maxmilianově pohřbu se z Mexika vrátila sbírka vzácných předmětů, spojovaná s jeho jménem, kterou dal dohromady lékárník František Kaska, původem z Horažďovic. Ten ji po své smrti odkázal dnešnímu Národnímu muzeu. Česká stopa v císařově příběhu je ale hlubší, Maxmiliana totiž za moře doprovázeli z jeho vlasti dobrovolníci, z nichž řada pocházela z českých zemí. Mezi vojáky nechyběli ani muzikanti, kteří pomohli položit základy současné mexické dechovky.

Maxmilián Habsburský historie Mexiko císař František Josef I.

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy