Prase, které umí zničit nepřítele? Seznamte se s letounem Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II.

Warthog - prase bradavičnaté, nebo Hog - prase. Právě tak piloti láskyplně označují americký vojenský jednomístný, dvoumotorový proudový letoun Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II. Podle serveru Military.com získal tuto přezdívku kvůli agresivnímu vzhledu. Navíc se na jeho kuželový čumák často malují oči a zuby, takže vypadá jako šelma.

Tento letoun je určený k poskytování přímé palebné podpory jednotkám pozemních sil (ničení tanků, obrněných vozidel a dalších pozemních cílů). Může také působit jako předsunutý letecký návodčí a navádět jiné letouny na pozemní cíle. Je to první typ letounu letectva USA od počátku navržený pro plnění úkolů přímé palebné podpory. Oficiální bojové jméno je odvozeno od letounu z druhé světové války P-47 Thunderbolt, který byl velmi efektivní při plnění stejných úkolů.

U.S. Air Force provozuje 345 bitevních letounů A-10 Thunderbolt II. Přímo pod letectvo spadá 191 strojů. Velitelství záložních vzdušných sil AFRC (Air Force Reserve Command), jedno z hlavních velitelství MAJCOM (Major Commands) amerického letectva, provozuje 48 letadel. Zbývajících 106 bitevních letounů A-10 je v podřízenosti letectva Národní gardy ANG (Air National Guard).

Poprvé tento stroj vzlétl v květnu 1972, do letectva byl zařazen o pět let později. Sériová výroba letadel A-10 byla zahájena v říjnu 1975 a dodávka prvních strojů se uskutečnila v březnu 1976. Produkce pokračovala až do roku 1984, základní konstrukce draku zůstala po celou dobu nezměněna. Celkem bylo vyrobeno 715 letadel, z toho 2 prototypy a jedna upravená verze s tandemovým uspořádáním sedadel. V roce 1999 byla cena jednoho letadla 18.8 milionů dolarů. 

Poprvé byly stroje A-10 nasazeny v roce 1991 během operace Pouštní bouře. Letadla „Warthog" nalétala celkem 8100 misí, vystřelila 90 procent raket AGM-65 Maverick a zaznamenala 95,7 procentní úspěšnost při plnění úkolů. Během svého působení zničila 987 tanků, 926 dělostřeleckých baterií, 501 obrněných transportérů, 72 bunkrů a množství jiných pozemních cílů. Naopak irácké protivzdušné obraně se podařilo sestřelit čtyři americké A-10, dvě letadla po zásahu raketou země-vzduch havarovala během přistávání a několik jich bylo vyřazeno v důsledku velkého poškození.

Poté se letadla A-10 zúčastnila všech konfliktů, ve kterých se angažovalo americké letectvo – tedy v Afghánistánu, Iráku, Libyi i proti Islámskému státu. Jejich význam a nasazení však postupně klesá, a to i proto, že piloti A-10 jsou na moderním bojišti vystaveni mnohem většímu riziku než posádky jiných letadel.

Fairchild A-10 Thunderbolt II je jednomístný, jeho rozpětí je 17,53 metrů, délka 16,26 metrů a výška 4,47 metru. Hmotnost samotného stroje je 11321 kilogramů a maximální vzletová hmotnost je 23 tun. Letoun může vyvinou maximální rychlost 704 kilometrů za hodinu a jeho dolet je 4150 kilometrů. Je vybaven pancířem s odolností proti střelám do 37 mm, neprůstřelným sklem s odolností proti střelám do 23 mm, rušičkou zaměřovacího paprsku a kontejnery se světlicemi a staniolovými pásky

Pevnou výzbroj tvoří sedmihlavňový 30mm kanon GAU-8A umístěný v přídi. Munici tvoří protipancéřové projektily s jádrem z ochuzeného uranu, její zásoba je 1175 nábojů. Přídavná výzbroj se zavěšuje na celkem 11 závěsníků, 3 podtrupové a 8 podkřídlových, o celkové nosnosti 7250 kg. K sebeobraně proti vzdušným cílům se používají PLŘS AIM-9 Sidewinder.

Hlavní úlohou letounu je však útok na pozemní cíle. Protizemní výzbroj tvoří konvenční neřízené pumy Mk-82 a Mk-84, napalmové pumy Mk77, až 10 kontejnerových pum Mk20 Rockeye, CBU-52, CBU-58, CBU-71, CBU-87, CBU-89 a CBU-97, laserově naváděné pumy GBU-10 a GBU-12, GBU-15 s TV/IČ naváděním a 4 protizemní ŘS AGM-65 Maverick. Pro zvětšení doletu lze podvěsit až 3 přídavné nádrže s obsahem po 2270 litrů.Proslulé A-10 se staly významnou podporou pozemních operací a vojáci je vždy nad svými hlavami rádi viděli. Bohužel se blíží jejich konec. Dokonce jeden americký generál inicioval jejich okamžité vyřazení. Tato snaha však neuspěla a letouny budou ještě sloužit. Americké letectvo má v plánu stroj používat zhruba do roku 2022, kdy by jej měly nahradit letouny typu F-35.

Související

Více souvisejících

letoun Fairchild-Republic A-10 Thunderbolt II Americká armáda (U.S. AIR FORCE)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 30 minutami

před 54 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy