Strašák jménem kapavka. Můžete ji mít v krku a nevědět o tom, její šíření je velmi rychlé

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že orální sex vede k obtížnějšímu léčení kapavky. Tato pohlavní nemoc totiž může zasáhnout také hrdlo. Tato pohlavně přenosná choroba odolná proti lékům se pak může šířit z hrdla infikované osoby, aniž by dotyčný věděl, že onemocněním trpí. Ve většině případů totiž neexistují žádné příznaky, uvádí server The Independent.

Podle WHO počet případů kapavky sroste kvůli poklesu užívání kondomů při orálním sexu. V praxi to pak znamená, že stoupá rezistence na léčbu antibiotiky. Více než 50 zemí světa už hlásí zbytečné užívání ESC - jediné schválené skupiny léků, které zůstávají účinné při léčbě tohoto onemocnění.

Pokud se nemoc dostane do hrdla, je léčení v každém případě nesmírně obtížné, protože v krku je méně krevních cév, a proto je mnohem složitější dostat protilátku do krevního řečiště. „Přenos od někoho, kdo má v krku kapavku, k partnerovi prostřednictvím orálního sexu je velmi účinný,“ vysvětluje Emilie Alirolová z Globálního partnerství pro výzkum a vývoj v oblasti antibiotik.

„Abychom mohli kapavku zvládnout, potřebujeme nové nástroje a systémy pro lepší prevenci, léčbu, diagnostiku a úplnější sledování a hlášení nových infekcí, užívání antibiotik, rezistence a selhání léčby," říká doktor Marc Sprenger, ředitel Antimikrobiální rezistence WHO. „Konkrétně potřebujeme nová antibiotika, stejně jako rychlé a přesné diagnostické testy - v ideálním případě takové, které dokážou předpovědět, která antibiotika budou fungovat na konkrétní infekci - a dlouhodobější, vakcínu, která zabraňuje výtoku kapavky."

Lékaři také netají, že mají strach ze „superkapavky“ - onemocnění, které nedokáží vyléčit žádná dosud vyvinutá antibiotika. Její případy už byly zaznamenány v Japonsku, Francii a Španělsku.

Když je ponechána neléčená, může kapavka vést k řadě závažných zdravotních problémů, které přímo ovlivňují ženy, včetně zánětlivých onemocnění v pánvi, mimoděložního těhotenství a neplodnosti, a ke zvýšení rizika HIV, uvádí WHO. V roce 2015 bylo u nás zaznamenáno 1438 případů kapavky. Celosvětově postihuje 78 milionů lidí ročně.

Související

Více souvisejících

pohlavní nemoci WHO (Světová zdravotnická organizace) zdraví lékaři

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Aktualizováno před 22 minutami

Aktualizováno před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy