Na zatmění Slunce míří do USA desítky Čechů. Výlet je stojí víc než dovolená v Karibiku

Praha – Ve Spojených státech se dnes lidé těší na první zatmění Slunce po 99 letech. Jejich nadšení se odráží i ve vyprodanosti hotelů a jejich cenách. Za neobvyklým jevem však necestují pouze Američané, nechtějí si ho nechat ujít ani Češi.

První zatmění Slunce po letech, které mohou Američané vidět, bude nejlépe viditelné z úzkého pásu napříč Spojenými státy. Státy, kterými tento pás prochází, se tedy musely přichystat na zvýšený nápor turistů. Dorazili lidé ze všech koutů USA, ale také z jiných zemí světa.

Státy, v nichž bude možné zatmění pozorovat, jsou Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Missouri, Illinois, Kentucky, Tennessee, Georgie a Jižní Karolína. Jedná se o státy, které na veliký turismus nejsou zvyklé, mnoho z nich se ho však rozhodlo využít. Za pokoj tak zájemci zaplatí přemrštěné ceny.

Mnozí nadšenci si pokoj rezervovali již rok dopředu, aby měli jistotu, že budou mít kde bydlet. Těsně před 21. srpnem jim však některé hotely oznámily, že je jejich rezervace zrušená a že si musí připlatit i několikanásobek ceny. V Oregonu si hotely říkají i o pětinásobek původní ceny a jedna noc vyjde i na v přepočtu 23 tisíc korun.

Pro americký server KGW se vyjádřil rozčílený zákazník Steven Addams, který pokoje rezervoval pro své přátele v březnu roku 2016. Rezervaci měl potvrzenou za 136 dolarů za noc (3 025 korun – pozn. redaktora). Krátce před příjezdem přátel Addams volal, aby se ujistil, že je všechno v pořádku.

Místo toho se však dozvěděl, že se stal problém v systému, všechny rezervace byly zrušeny a hotel nyní stojí 1 000 dolarů na noc. „Uvědomili si, že mohou více vydělat. Je to ale problém, ničí tím plány spousty lidí,“ prohlásil Addams.

Mimo jiné hotely již nějakou dobu hlásily, že jsou vyprodané, proto je jedinou možností mnoha zájemců vytáhnout stan a usadit se někde na louce. Podle amerických médií se kvůli tomu hasiči připravují na zvýšené množství požárů, kdyby se vymkly kontrole ohně v tábořištích.

Na zatmění se však chystají i Češi, ačkoliv přesné číslo není známo. „O tomto nemáme přehled, neorganizují to české kanceláře,“ komentoval pro EuroZprávy.cz Jan Papež za Asociaci cestovních kanceláří České republiky. Z českých společností nabízela výlet za zatměním společnost America Tours.

„Nabízeli jsme dva zájezdy, Jeden byl delší, lidé ještě před tím pozorovali Perseidy, ten jsme pořádali ve Wyomingu. Ten kratší je v Tennessee,“ uvedl za America Tours Antonín Krucký pro EuroZprávy.cz. Na jejich delší výlet prý jelo deset lidí, zatímco na kratší sedm.

Dalších 30 se za pomoci America Tours na zatmění vydalo po vlastní ose. Nejednalo se však o nijak levnou záležitost. Delší výlet stál nadšence 79 990 korun, zatímco ten kratší 59 990. Společnost přitom obstarala pouze snídaně, zbytek stravy je na turistech samotných.

Související

Více souvisejících

Zatmění slunce astronomie USA (Spojené státy americké) cestování

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy