Česko bude kvůli protiruským sankcím trpět, tvrdí zahraniční analýzy

Spojené státy uvalily sankce na Rusko a stavbu jejich nového plynovodu Nord Stream - 2. Tyto sankce by mohly ohrozit nejen ruskou ekonomiku, která je na dodávání paliva závislá, ale také Českou republiku. To tvrdí zahraniční analytický server.

Vlády mohou využít sankcí, aby ovlivnily vztahy a odrazovaly od špatného chování. Můžou taky podporovat firmy v boji proti konkurenci. A právě toto může stát za nedávnými americkými sankcemi vůči Rusku.

Tyto sankce jsou mezinárodní a neovlivňují pouze Rusko. Ve skutečnosti ovlivňují i další firmy, které patří do „třetích“ zemí. Tyto firmy obchodují s Ruskem. Česká republika může...a pravděpodobně bude trpět těmito sankcemi.

Americký Kongres schválil balíček sankcí vůči Rusku a prezident Donald Trump je schválil. Tento sankční zákon pokrývá hlavní sektory ruské ekonomie, především energie. Tyto sankce jsou odpovědí na ruské pokusy ovlivnit americké prezidentské volby.

Gazprom

Pro Českou republiku je podle The Intenational Massmedia Agency důležité to, že prezident může potrestat ty firmy, které spolupracují s ruskou firmou Gazprom na projektu pokládání nového plynového potrubí „Northern stream – 2“.

Nové potrubí by mělo být položeno paralelně k existujícímu potrubí „Nord stream – 1“ na dne Baltského moře. Plyn v tomto potrubí bude veden z oblasti Leningradu a doručen do oblasti německého města Greifswald.

Nové potrubí by mělo zdvojnásobit množství plynu, který je dodáván z Ruska do Evropy skrze Baltské moře. Cílem projektu je obejít Ukrajinu, čímž by zvýšili bezpečnost dodávky plynu. Tím by měli zvýšit bezpečnost energie v Evropě.

Ruce pryč

Podle plánu by se potrubí mělo spustit na konci roku 2019. Na délku má 1 225 kilometrů a roční objem přesunutého plynu by měl být 55 miliard kubických metrů. Na zaplacení poměrně drahého projektu se podílí společnost Gazprom a další společnosti jako OMV, Uniper a Wintershall.

Nicméně tyto společnosti by teď mohly trpět kvůli americkým sankcím. Sankce se vztahují na společnosti, které investují do plynových a ropných potrubí na ruském území nebo do energetických sítí, které vedou z Ruska do dalších zemí. Přesně v tomto je i project „Northern Stream – 2“.

Podle zákona by mohly být potrestány i firmy, které na těchto objektech pracují, nebo je jen opravují. České společnosti by mohly přijít o šanci stát se určitou křižovatkou, z níž se šíří plyn po celé Evropě – sankce proti investorům by mohly přimět investory ukončit projekt a Česká republika by mohla přijít o svou šanci.

Pro Německo

Tento projekt by se nejvíce vyplatil Německu, což je podle International Massmedia Agency očividné. Poté, co Německo zrušilo své jaderné elektrárny, plyn je základním zdrojem energie v přechodu na obnovitelnou energii. A díky tomuto projektu by mohla energie být pro Němce levnější až o 40 %.

Ceny by klesly nejen pro země západní Evropy, které by už nemusely platit poplatky za přesun plynu přes Ukrajinu, Slovensko nebo Polsko. A právě tyto tři země stojí za protesty proti tomuto potrubí – přijdou o poplatky z transportu. Česká republika nestojí ani na jedné straně, podporuje obě a přitom žádnou.

Co na to Trump?

Trump ve skutečnosti nepodporuje protiruské sankce. Podle serveru International Massmedia Agency o nich řekl, že jsou spíše škodlivé. Zákon podepsal kvůli tomu, že si ve své pozici nemohl dovolit podporovat Rusko, když je podezření, že má jeden z jeho týmu kontakty s ruskou vládou. Kongres sankce navíc schválil téměř jednohlasně a Trumpovo veto by přehlasoval. Trump ani nemusí sankce uplatnit, většina jich záleží na vůli.

Na druhou stranu by se americký prezident měl zajímat o to, jestli si Evropa kupuje americký plyn. A ten ruský je silnou kompetencí. Je levnější a nové potrubí by naopak zvedlo rozdíl v cenách.

Američané varují Evropany, aby se nespoléhali na Rusko a jejich plyn. Podporují je především Poláci, kteří tvrdí, že Nord stream – 2 by přiměl Evropu záviset na Rusku ještě více než doteď. Mají pravdu. Měli by lidé být závislí na zemi, o které nevědí, jestli je přítel?

Nedůvěra k Rusku

Evropa Rusku nevěří, především kvůli tomu, co Rusko udělalo v Ukrajině. Nicméně Rusko je spolehlivý partner v oblasti dodávání plynu a ropy. Rusko závisí na obchodování s Evropou stejně, jako Evropa závisí na ruských dodávkách plynu.

Pokud by Rusko ztratilo svou pověst jako spolehlivý dodavatel plynu, pravděpodobně by se z toho už nikdy nevzpamatovalo a nebylo by schopné se na evropský trh vrátit. Kdyby pak vycouvalo, udělalo by prostor Americkému plynu. A do by bylo to poslední, co by Rusko chtělo.

Související

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 
Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Rusko ropa Plynovod

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy