Další Kennedy na americké scéně: Kongresman se může stát vyzyvatelem Trumpa, chce ale?

Washington - Donaldu Trumpovi roste nová konkurence. Je jí kongresman Joe Kennedy, člen slavného politického klanu, který se mohl pyšnit i prezidentem. Není ovšem jisté, že vycházející hvězda demokratů chce převzít úlohu potenciálního rivala Trumpa.

Podle serveru Politico se demokraté z plných sil snaží najít nového lídra, který by mohl čelit Donaldu Trumpovi. Měl by jím být nadějný kongresman Joe Kennedy. Není ovšem jisté, zda se této role on sám chce zhostit. 

Kennedy se zviditelni zejména kvůli sérii virálních projevů oponujících prezidentovi téměř ve všech tématech od zdravotní péče až po otázku nenávistných projevů, což vedlo některé demokraty k domněnce, že by mohl pomoci straně tím, že se ujme vedoucí pozice. Je to obrovský posun pro někoho, kdo ačkoliv má slavné příjmení, se na národní scéně může pochlubit slabým profilem. Do Sněmovny reprezentantů byl zvolen až v roce 2012. Momentálně je mladou politickou celebritou (je mu 36 let) z okraje Bostonu, která působila jako vládní legislativec.

Kennedy ale není ledajakým právníkem. Jde o vnuka Roberta F. Kennedyho, což byl bratr zesnulého amerického prezidenta. Demokraté mohou využít talent mladého politika zejména z toho důvodu, že Trump pošlapává ideály, na kterých stavěl prezident Kennedy. Teď se mladý politik musí rozhodnou zda a jak zvětšit svou roli ve straně a vybojovat Kennedyho ideály zpět. 

Kennedy již dokázal, že má schopnost využít své hvězdné síly poté, co se výrazně zasadil o zabránění demontáže tzv. Obamacare na začátku tohoto roku.

"Někde na své cestě připouštím, že pokud bude volné křeslo v Senátu, ano, to je něco, po čem bych se určitě podíval," řekl Kennedy v rozhovoru z Kapitolu. "Ale to až tehdy, kdy bude správný čas pro mě a mou rodinu," dodal. Kennedy si svou značku začal budovat právě v době, kdy odvrátil možné zrušen Obamacare. Mnoho demokratů teď říká, že Kennedy by mohl snadno převzít vůdcovství ve straně, pokud by chtěl. 

Mladý politik je podobně jako většina členů klanu velmi milým člověkem, bystrým a s dobrou schopností řečnit. Tvrdí to alespoň jeho příznivci. Navíc je mladý, mohl by být chtěným zbožím v případě prezidentské volby.

Kennedy ale zatím iniciativu v tomto směru neprojevil. Možná je příliš opatrný, podle serveru Politico dokonce až "nudný". "Myslím, že Jon má rozehranou dlouhou hru, a ta se vyvíjí dobře. I když ostatní politici jednají mnohem rychleji, on může svůj pomalý postup změnit v příležitost způsobem, jaký by jiní nezvládli," říká Mary Anne Marshová, poradkyně demokratů v Massachusetts. 

Video, na kterém oponuje speakerovi Sněmovny Paulu Ryanovi ohledně Obamacare, vidělo jen přes facebook na 10 milionů diváků. Univerzální zdravotní péče byla životním posláním Kennedyho velkého strýce, který působil jako senátor Ted Kennedy.

""Joe se opravdu vědomě rozhodl, že sklopí hlavu dolů, bude tvrdě pracovat, učit se ve výboru a získá opravdu důkladné informace o těchto otázkách zdravotnictví," řekl Doug Rubin, který pracoval jako strategický poradce pro první kongresovou kampaň Kennedyho. "Myslím, že Joe je velmi trpělivý; Myslím, že je dobře, když dělá práci, kterou právě dělá," dodává. 

Ze všech rozhovorů s právníky, poradci a advokáty vyplynula stejná věc. Všichni si myslí, že jednoho dne se Kennedy stane úspěšným senátorem, ne-li prezidentem. Podle nich jde navíc o největší šanci pro generaci Kennedyů, jak dovést jejich jméno ještě k větší slávě. 

Kennedy by teoreticky mohl kandidovat na senátora v roce 2020, místo by mu ale musela uvolnit senátorka Warrenová za demokraty. Pro Kennedyho to znamená jediné, zatím nemá jasně naplánované další kroky ve své kariéře. A ačkoliv jsou někteří demokraté netrpěli a volají po jeho postupu už nyní, dle Kennedyho nejbližších toto rozhodně není jeho styl.

"Jedním ze základních bodů v životě zákonodárce je to, že musíte vědět, kdy přidat plyn a kdy se zastavit," říká demokratický kongresman Richrd Neal, který sloužil už za doby kongresmanování otce Joa Kennedyho v devadesátých letech. Dodává, že mladý Kennedy má potřebné kvality: smysl pro neodkladnost jako jeho otec, ale zároveň trpělivost a ochotu jako měl jeho strýc. Podle Neala by z něho byl skvělý senátor. 

Související

Americký předseda sněmovny Mike Johnson mluví k tisku poté, co sněmovna schválila velký balíček pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan a také hlasovala pro zákaz TikTok v Kapitolu (Washington D.C., 20. dubna 2024).

USA poskytnou další vojenskou pomoc Kyjevu. Díky, Ameriko, reagoval Zelenskyj

Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi. Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Schválení pomoci předcházely měsíce sporů mezi demokraty a republikány. Návrh čeká ještě projednání v Senátu, kde by měl hladce projít. 

Více souvisejících

Kongres USA Donald Trump John Fidgerald Kennedy (J.F.K.) Prezident USA

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy