Rok 2018? Čeká nás vážně divoká jízda, přišlo varování

NÁZOR – Doznání Michaela Flynna může znamenat značné právní problémy pro amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho nejbližší okruh, soudí bývalý ruský diplomat Vladimir Frolov. Mezinárodněpolitický analytik v komentáři pro server Moscow Times ale konstatuje, že situace zřejmě nepoškodí již tak problematické americko-ruské vztahy.

Nic zcela nového

Vztahy mezi Moskvou a Washingtonem předně klesly na historické minimum, a je proto obtížné klesat hlouběji, pokud by obě strany nechtěly jít do války, což nechtějí, uvádí Frolov. Dodává, že vznesená obvinění a Flynnovo doznání navíc nepřinášejí nic zcela nového.

„Věděli jsme, že FBI odposlouchávala Flynnovy rozhovory s ruským velvyslancem loni v prosinci – od FBI se čeká, že bude velvyslancův telefon monitorovat,“ vysvětluje analytik. Připomíná, že americké tajné služby také věděly, že Flynn s dnes již bývalým ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem debatoval o Obamových protiruských sankcích a pomáhal koordinovat ruskou odpověď.

Mnozí předpokládají, že Flynn v diskuzích o delikátních otázkách s cizí mocností nevystupoval na vlastní pěst, ale do jisté míry jménem Trumpovy kampaně, poukazuje bývalý diplomat. Podotýká, že nově odtajněné emaily Trumpova přechodného týmu a Flynnovo čestné prohlášení skutečně potvrzují, že jednal na rozkaz shora a zůstává pouze nejasné, zda ten přišel od Jareda Kushnera, viceprezidenta Mikea Pence či samotného Trumpa.

Trump sice popírá, že by o podstatě Flynnových rozhovorů s Kisljakem věděl, ale jeho tweet z 30. prosince 2016 vychvalující Putinovo rozhodnutí nevyhostit v odvetě americké diplomaty naznačuje opak, podotýká Frolov. Za novinku označuje jen zjištění, že právě Trumpova kampaň žádala Moskvu, aby situaci neeskalovala, čímž podrývala Obamovu politiku a porušila slib, že Trumpův přechodný tým nebude provádět zmatečné kroky vůči Rusku.

„Je stále nejasné, zda měl Flynn příkaz říct ruské straně, že Trumpova administrativa na oplátku uvolní sankce kvůli zásahům do (amerických) voleb a zeslabí sankce kvůli Ukrajině,“ pokračuje zkušený diplomat. Připouští, že Flynnův rozhovor s Kisjakem mohl porušit Loganův zákon zakazující soukromým osobám vést zahraniční politiku, ale není podle něj zřejmé, zda se opatření vztahuje na členy prezidentova přechodného týmu či designovaného poradce pro národní bezpečnosti, především pokud by jednal na rozkaz zvoleného prezidenta.

Zajímavý je podle Frolova motiv uvedených rozhovorů, jelikož se zdá, že Trumpův tým se více než o Obamovy sankce staral o ruské zásahy do voleb, které by mohly zpochybnit Trumpovo vítězství, jak napsal bezpečnostní poradce Trumpa K. T. McFarland v emailu dalším členům přechodného prezidentského týmu. Tento email prozradil snahu Trumpovy kampaně zaměřit se na zlepšení vztahů s Moskvou, které byla považováno jako zásadní krok pro rozšíření amerických možností vůči Sýrii a Íránu, podotýká analytik. Dodává, že tato pozice je naivní, ale nikoliv nelegální.

Důkaz chybí

Není rovněž jasné, zda tajné vyjednávání Trumpova týmu s Moskvou o uvolnění sankcí a zlepšení vztahů představovalo součást dohody za tajnou ruskou pomoc při shromažďování špíny na demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou, uvádí odborník. Konstatuje však, že dokud Flynn či někdo jiný z Trumpova blízkého kruhu neposkytne nezpochybnitelný důkaz, příběh o ruském vměšování se nebude mít pro Trumpa žádné politické, natož právní důsledky.

Kisljak paradoxně poskytl Flynnovi alibi ohledně ruských zásahů, když odmítl požadavek Flynna s Kushnerem, aby Moskva zablokovala rezoluci Rady bezpečnosti OSN kritizující Izrael, kterou Obamova administrativa nechala projít, připomíná Frolov. Domnívá se, že bude důležité sledovat, jak Flynn do prosincových rozhovorů s Kisljakem angažoval Kushnera, který během jednání žádal o vytvoření tajného komunikačního kanálu mezi Moskvou a prezidentským přechodným týmem v ruském diplomatickém objektu.

„Ačkoliv Kushnerův bizarní požadavek může být vysvětlen jeho nezkušeností v zahraniční politice, může také naznačovat již existující vztah mezi (Trumpovou) kampaní a Moskvou, který poskytuje kontext, jež by mohl dosahovat nelegální tajné operace,“ píše analytik. Soudí, že Flynnovo doznání, na jehož základě se dá očekávat další spolupráce s vyšetřovateli, může mít větší vliv v případu údajného maření spravedlnosti Trumpem než na kauzu ruských zásahů do voleb.  

Pokud vyšetřovatel Mueller dokáže, že Flynn ohledně svých telefonátů s ruským velvyslancem lhal FBI a jednal na prezidentův rozkaz a Trump si toho byl jasně vědom, byť tvrzení veřejné popíral, obvinění z maření spravedlnosti bude výrazně pravděpodobnější, míní Frolov. Dodává, že skutečným dopadem tohoto mnohovrstevnatého skandálu zatím zůstává eliminace jakékoliv šance na urovnání americko–ruských vztahů, a to alespoň do doby než vyšetřování dospěje k nějakému závěru.  

Není představitelné, že Trumpova administrativa změní přístup k Rusku při absenci větších změn v ruských postojích, navíc za situace kdy vyšetřovatelé hodnotí všechny emaily Trumpovy kampaně obsahující slovo „Rusko“, deklaruje vysloužilý diplomat. Dodává, že v roce 2018 nás čeká „divoká jízda“.

Související

Více souvisejících

Rusko USA (Spojené státy americké) Michael Flynn (generál) Donald Trump Jared Kushner

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 53 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy