Jak vznikl Islámský stát? Vězeň z Guantánama promluvil

NÁZOR - Před 16 lety Moazzama Begga unesli agenti pákistánské zpravodajské služby ISI ve spolupráci s americkou CIA. Brit pákistánského původu, který momentálně řídí organizaci CAGE pomáhající osobám neoprávněně postiženým během války s terorismem, v komentáři pro server The Independent vzpomíná, jak na něj mířili zbraněmi před jeho rodinou a následně byl vzat na mučivou odyseu skrz tajné věznici až nakonec skončil na americké základně Guantánamo.

Ne důkazy, ale peníze

Počátkem února americká vláda deklarovala, že hodlá zastavit veškeré finance pro pákistánskou bezpečnost, jelikož ta údajně nedostatečně bojuje s terorismem, připomíná Begg. Tvrdí, že ve skutečnosti se v Pákistánu nacházejí americké vojenské základny a operativci CIA, přičemž země po dlouhé dekády v regionu energicky prosazuje především americkou politiku.

"Byl jsem předán do amerického vojenského zajetí, což odporovalo pákistánským zákonům o extradici, nikoliv na základě jakéhokoliv důkazu, ale kvůli finanční odměně - stejně jako stovky další, z nichž většina skončila na Guantánamu," pokračuje bývalý vězeň. Jako důkaz, že Pákistán rozhodně nebojuje s terorismem na oko, poukazuje na tisíce zabitých Pákistánců a velké části země, které vedení  Spojenými státy prosazované války proti terorismu destabilizovalo.

Pákistán podle názoru ředitele CAGE prodal svou duši Americe. Sám Begg odkazuje na svůj dobře zdokumentovaný případ, kdy byl propuštěn po třech letech zadržování bez obvinění či soudu, což však neplatilo pro stovky dalších muslimských vězňů z více než 40 států, přičemž 41 z původních 779 vězňů na Guantánamu zůstává i po 16 letech.

Krátce poté, co byl Begg propuštěn, se přidal k organizaci CAGE, aby bojoval proti krutostem, které prožil a viděl a pomohl tuto praxi ukončit. Zpráva, že americký prezident Trump nedávno podepsal exekutivní výnos, který má udržet věznici Guantánamo otevřenou, ho nepřekvapila, jelikož ji považuje za typickou pro Trumpa a jeho administrativu.

"Je to však postoj veřejnosti, který vznáší otázky. Podobně jako v případě mnoha pohledů na Guantánamo, Spojené státy se zdají rozděleny - pohybující mezi zcela odlišnými pohledy svou prezidentů," pokračuje někdejší vězeň. Konstatuje, že mnoho lidí si myslí, že Guantánamo bylo uzavřeno v roce 2009, kdy nastoupil prezident Obama a podepsal exekutivní příkaz k uzavření věznice do jednoho roku, a zůstává smutnou skutečností, že mnoho Američanů se příliš nestará o negativní dopady, které má Guantánamo na americkou pověst.

Zločin zůstane zločinem

Během své volební kampaně Trump prohlásil, že Guantánamo "napěchuje" vězni a obnoví středověké mučící techniky, waterboarding a "mnoho dalších", připomíná Begg. Poukazuje, že loni pak šéf Bílého domu přemítal o znovuotevření mučíren CIA a vyvolal vekou kontroverzi, když přiznal víru v účinnost mučení.

Trump prohlásil, že jedním z důsledků propouštění vězňů z Guantánama jsou "nebezpeční recidivisté", například vůdce Islámského státu (IS) Abú Bakr Bagdádí, podotýká aktivista. Zdůrazňuje, že samozvaný chalífa pochopitelně na Guantánamu vězněn nebyl, byť představuje důsledkem "guantanamizace" iráckých věznic, především notoricky známé Camp Bucca, během americké okupace.

USA zaútočily na Irák na základě mučením získaného lživého svědectví Ibn al-Sejcha al-Libího, údajného člena al-Káidy, který "přiznal", že teroristická organizace spolupracovala se Saddámem Husajnem na vývoji chemických zbraní, uvádí Begg. Podotýká, že tato informace byla ve Spojených státech a Radě bezpečnosti OSN v roce 2003 prezentována jako "důvěryhodná" a stala se klíčovým ospravedlněním invaze, avšak nyní je obecně uznávána skutečnost, že al-Káida se do Iráku dostala jen díky americké okupaci země, kde se žádné chemické zbraně nenacházely.

"Byla to právě americká věznice Camp Bucca, z níž nakonec vzešlo nejvíce vůdců IS s obnovenou nenávistí vůči zemi, která páchala zvěrstva v Abú Ghrajb i jinde," deklaruje propuštěný vězeň. Odkazuje přitom na prohlášení prezidenta Obamy z roku 2015, že IS je nechtěným důsledkem americké invaze.

Donald Trump naznačuje, že noví vězni zadržení během konfliktu v Iráku a Sýrii mají být posláni na Guantánamo, připomíná Begg. Varuje, že pokud se tak stane, čas se posune o 16 let zpět a lze očekávat další západní občany oděné v oranžových kombinézách před popravou, obdobně jako v případě IS a dalších organizací.

Je to Obamova neschopnost dostát svému slibu uzavřít Guantánamu a stíhat ty, kteří se na něm podíleli, za závažné porušování lidských práv, co umožňuje Trumpovi otevřeně podporovat válečné zločiny, tvrdí aktivista. Deklaruje, že mučení a věznění bez soudu ve skutečnosti zůstává zločinem nejhoršího druhu, bez ohledu na to, zda ho obhajuje americký prezident.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Guantanamo U.S. Base Terorismus Donald Trump Americká armáda (U.S. Base Guantanamo)

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy