Ve věznici u Ria de Janeiro se vzbouřili trestanci, drama trvalo několik hodin

Rio de Janeiro - Ve věznici nedaleko Ria de Janeiro vypukla v neděli odpoledne vzpoura, která trvala až do půlnoci místního času (4:00 SEČ). Trestanci vzali deset svých spoluvězňů a osm dozorců jako rukojmí.

Nakonec byli rukojmí propuštěni. Tři trestanci utrpěli zranění, informovala agentura AFP. Vzpouře předcházel neúspěšný pokus skupiny vězňů o útěk.

Násilnosti, vzpoury či útěky jsou v přeplněných a špatně zajištěných brazilských věznicích poměrně časté. V nápravném zařízení Milton Dias Moreira asi 55 kilometrů od centra Ria je přes 2000 lidí, přestože komplex má kapacitu pouze 900 osob.

Brazilský prezident Michel Temer v pátek nařídil federální armádě, aby převzala velení nad bezpečností ve státě Rio de Janeiro, který podle něj takřka ovládl organizovaný zločin.

Brazílie má třetí nejpočetnější vězeňskou populaci na světě. V létě roku 2016 zde bylo za mřížemi 726,712 osob, což je téměř dvojnásobek oproti počtu míst ve věznicích jihoamerické země.

Související

Více souvisejících

Rio de Janeiro Věznice Brazílie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy