Soumrak demokracie. Známý politolog naznačil, co hrozí světu

NÁZOR - Společnost Economist Intelligence Unit před pár týdny zveřejnila desáté pokračování Demokratického indexu, uceleného hodnocení zemí na základě šedesáti měřítek v pěti kategoriích, od volebních procesů po občanské svobody, připomíná politolog Fareed Zakaria, který přednáší na Kalifornské univerzitě. V komentáři pro server Washington Post poukazuje, že již druhý rok v řadě se Spojeným státům nepodařilo dostat do nejvyšší skupiny "plnohodnotných demokracií", ale skončily v druhé kategorii "demokracie s chybami".

Ústup demokracie se neblíží konci

"Bylo by snadné zaměřit se na stav americké demokracie za prezidenta Trumpa, ale mnohem znepokojivějším aspektem je, že propad Spojených států je součástí globálního trendu," varuje politolog s tím, že letos ve zprávě pokleslo hodnocení více než polovině zemí světa. Odkazuje na profesora Larryho Diamonda ze Stanfordské univerzity, který již před 10 lety hovořil o ústupu demokracie, přičemž tento proces se podle Zakarii neblíží ke konci.    

Podstata tohoto ústupu je dobře vidět na stavu svobody tisku ve světě, míní odborník. Z příklad dává Keňu, která byla donedávna považována za nadějný příklad demokratizačního procesu, avšak minulý měsíc prezident Uhuru Kenyatta zakázal hlavním televizním stanicím v zemi informovat o opozičních událostech a jelikož odmítly, nechal je vypnout, načež vláda ignorovala soudní příkaz, aby jejich vysílání bylo obnoveno.  

Porušování svobody médií v Keni je ovšem triviální ve srovnání s Tureckem, které podle Výboru na ochranu novinářů nyní zaujalo přední pozici v počtu vězněných žurnalistů, konstatuje expert. Zdůrazňuje, že tamní vláda, která nechala zavřít více novinářů než jakákoliv jiná země světa, je demokraticky zvolená - na média sice útočila již dříve, ale alespoň pod dojmem mezí zákona, například pomocí velkých daňových pokut pro nepohodlné organizace, což se však změnilo po neúspěšném pokusu o puč v roce 2016 a podle OSN bylo zrušeno na 177 mediálních platforem.

"Bylo by snad možné odsunout tyto případy stranou jako nevyhnutelný znak rozvojových společností. Ale co pak znamená zvrat událostí v Maďarsku a Polsku, dvou zemích, které po pádu Sovětského svazu srdečně přijaly demokracii?" pokládá si otázku Zakaria. Připomíná, že maďarská vláda Viktora Orbána využívá k umlčení médií chytrou taktiku, v praxi převzala kontrolu nad veřejnoprávním vysílám, vytváří tlak na noviny, na klíčové posty dosazuje loajální straníky, spřátelená média podporuje penězi z reklamy, zatímco ta kritická od podobných příjmů odstřihává.

Poté, co Orbánova vláda nezávislé mediální společnosti finančně oslabí a zastraší, kupují je s kabinetem spříznění oligarchové, kteří zaručují provládní zpravodajství, vysvětluje politolog. Dodává, že mnohé prvky této taktiky jsou nyní uplatňovány také v Polsku, které bývalo učebnicovým příkladem politických a hospodářských reforem po pádu komunismu.

Škody napáchal i Trump

Také v zavedených demokraciích, jakými jsou Izrael či Indie, vidíme systematické snahy omezit prostor a sílu nezávislých médií kritických k vládě, uvádí odborník. Poukazuje, že v obvinění vznesená vůči izraelskému premiérovi Banjaminu Netanjahuovi, která on sám odmítá, zahrnují i kontakty s mediálními magnáty s cílem zajistit si přízeň zpravodajství a Netanjahuova snaha držet slabou úroveň veřejnoprávních médií navíc sklízí kritiku i z řad krajní pravice.

Indická vláda Naréndry Módího zase rozpoutala velmi pochybnou kauzu praní špinavých peněz v případě stanice NDTV, která představuje silného a trvalého kritika její politiky, připomíná Zakaria. Dodává, že nedávno byl indický novinář, který odhalil ostudnou zranitelnost vládní databáze, předán policii, nikoliv oceněn za svou práci.          

Více než 20 let, kdy se zabývá zahraniční politikou, Zakaria varoval před výrazným  problémem "neliberální demokracie", kterému svět čelí. Jde o situaci, kdy zvolené vlády systematicky zneužívají své pravomoci a omezují svobody, vysvětluje odborník s obavou, že stejnou cestou by se mohly vydat i Spojené státy.

Většina lidí toto nebezpečí odmítá, jelikož americká demokracie má podle nich tak silné instituce, že dokáže přečkat každou bouři, poukazuje politolog. Přiznává, že svoboda tisku je sice garantována prvním dodatkem americké ústavy, odkazuje ale na Polsko a Maďarsko, kde jsou instituce svým způsobem rovněž silné a obě země jsou navíc členy součástí na právu založené Evropské unie, která vyžaduje ústavní garanci svobody médií.

"Za pouhý rok v úřadu Trump napáchal škody," kritizuje expert. Poukazuje, že prezident nejen peskuje kritická média a chválí ta sobě nakloněná, ale hrozí zpřísněním zákona na ochranu osobnosti, odebíráním vysílacích licencí a zdaněním majitelů konkrétních médií, přičemž jeho vláda zablokovala fúze společností, které považuje za vůči sobě zaujaté a naopak usnadňuje fúze takových, jejichž zpravodajství vnímá příznivěji.

Podle filozofa Ralpha Waldo Emersona je instituce prodlouženým stínem člověka, připomíná politolog. Vysvětluje, že instituce se skládají z pravidel a norem, na nichž se lidé dohodli a pokud na ně politici útočí a zpochybňují či zneužívají je, zeslábnou, což se projeví v oslabení kvality demokracie. "Americký systém je silnější než většina (ostatních), ale není imunní k těmto silám demokratického úpadku," uzavírá Zakaria.

Související

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) demokracie Donald Trump Svoboda médií

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 52 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy