K volbám venezuelského prezidenta se zatím zaregistrovalo šest kandidátů

Caracas - Do boje o post prezidenta Venezuely se zaregistrovalo zatím šest kandidátů. Lhůta k registraci měla vypršet v úterý, národní volební komise ji ale prodloužila do čtvrtka. Informoval o tom dnes opoziční deník El Nacional.

Velké opoziční strany volby bojkotují s tím, že v nich strany a kandidáti nemají rovné podmínky a není zaručena jejich transparentnost. Opoziční koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) proto odsoudila registraci Henriho Falcóna, který je lídrem menší opoziční strany Progresivní postup (AP).

Šestapadesátiletý Falcón se k bojkotu nepřipojil, protože podle něj není dobrým řešením současné politické a ekonomické krize. Falcón býval příznivcem socialistického prezidenta Huga Cháveze, ale v roce 2012 založil opoziční stranu.

Po předložení kandidatury se ale Falcón sešel se zástupci národní volební komise a žádal o odklad voleb. Předčasné datum voleb, které by se podle obvyklého scénáře měly konat koncem roku, kritizují také ostatní opoziční strany a tento týden k odkladu voleb kvůli jejich nedemokratičnosti vyzvala rovněž Organizace amerických států (OAS).

Velké opoziční strany volby bojkotují, protože nechtějí "legitimizovat podvodné praktiky" vlády autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. V úterý poslali Madurovi dopis, v němž vyjadřují ochotu se voleb zúčastnit, pokud budou mít záruky "čistého procesu" a pokud vláda termín voleb změní.

K prezidentským volbám se kromě Falcóna a prezidenta Madura (55), který stojí v čele Venezuely od roku 2013, zaregistroval také evangelický pastor Javier Bertucci (48). Dalším kandidátem je elekrotechnický inženýr Reinaldo Quijada (58), který hlásá návrat k revolučnímu socialismu předchozího prezidenta Cháveze. O úřad prezidenta se uchází i podnikatel Alejandro Ratti či penzionovaný generál Francisco Visconti (72).

Opozice, řada zemí Latinské Ameriky i Spojené státy Madurův režim kritizují za to, že dlouhodobě pronásleduje své politické odpůrce a v posledních dvou letech klade administrativní překážky pro účast opozice ve volbách. Někteří opoziční lídři mají zákaz ucházet se několik let o politické funkce. Už několik předchozích voleb provázely nepravosti. O manipulaci s výsledky při jedněch z nich loni hovořil i šéf firmy, která hlasování technologicky zajišťovala.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy