Bývalý agent promluvil o mučení vězňů. Na čem všem se podílela nová šéfka CIA Haspelová?

New York – Novou šéfkou CIA se stane Gina Haspelová. Tu ale provází kontroverzní pověst agentky, která dohlížela na mučení vězňů. Bývalý vyšetřovatel CIA Ali Soufan se pro web Defense One zamýšlí nad všemi souvislostmi, které její jmenování do funkce přinese.

Autor článku upozorňuje, že mučení během výslechů je podle něj nejen kruté, ale i neefektivní. Uvádí, že se v roce 2002 podílel na výsleších Abú Zubaydaha. Podle něj byly z podezřelého získány cenné informace právě díky absenci mučení. Agenti naopak použili taktiku různých výhod a dohod a vyslýchaný jim nakonec poskytl poznatky, jež vedly k zatčení dvou důležitých teroristů.

Konec konců že informace získané pod nátlakem mučení mají menší cenu zjistila i sama CIA a její čelní představitelé to pod přísahou potvrdili během senátního slyšení. Vše s sebou nese ještě i legislativní problém. Důkazy a výpovědi získané mučením totiž nejsou použitelné během soudního líčení.

V souvislosti s těmito poznatky by se dle autora článku měli zákonodárci i veřejnost ptát nové ředitelky CIA na důležité otázky. Jaký je její pohled na mučení? Podílela se na něm? Jak s odstupem tento svůj podíl hodnotí? Na všechny tyto otázky by měla Haspelová odpovědět během senátního schvalovacího procesu. Samotný fakt, že se ale na mučení podílela, je dle Soufana velice znepokojující.

Dalším problémem je, že video záznamy, na nichž bylo zachyceno mučení podezřelých vězňů byly zničeny. Tehdejší agenti CIA se tak kryli nejen proti vlastní vnitřní inspekci, ale i proti federálním vyšetřovatelům. A na zničení oněch záznamů má opět podíl budoucí ředitelka Haspelová.

Soufan také uvádí, že ani v dobách, kdy k mučení docházelo, se ale v rámci CIA nejednalo o nějaký běžný jev. Naopak řada agentů jej používat odmítla a místa, kde k němu docházelo, neměla v rámci organizace dobrou pověst. O to více problematické podle něj je, že někdo, kdo se na mučení podílel, bude vbrzku šéfovat CIA. Autor se ptá, jakou zprávu tím vlastně Trumpova vláda vysílá směrem k veřejnosti.

V momentě, kdy bylo oznámeno, že novou šéfkou tajné služby bude Gina Haspelová, se řada zpravodajských důstojníků a odborníků nechala slyšet, že jde o vynikající volbu. Zdůrazňovali její odbornost, zkušenosti a respekt jakému se těší. To všechno je dle Soufana pravda. Na druhou stranu ale dodává, že skutečně charakterní a respektu hodný člověk by měl uznat své chyby a přešlapy. K tomu bude mít Haspelová příležitost již brzy během senátního slyšení.

Související

Více souvisejících

CIA Gina Haspelová (CIA) USA (Spojené státy americké) mučení vězňů Tajná služba USA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy