Bývalý brazilský prezident nastoupil k výkonu trestu v doprovodu svých příznivců

Brasil - Bývalý a zatím nejoblíbenější prezident demokratické Brazílie Luiz Ignácio Lula da Silva se podle informací britského deníku The Guardian sám dobrovolně vydal do rukou úřadů s nadějí, že se mu podaří prokázat svojí nevinu.

"Jsem připraven dokázat, že jsem nevinný. Klidně mohou zničit jednu, dvě nebo i 100 růží, ale stejně nezamezí příchodu jara," řekl Lula obrovskému zástupu svých příznivců před budovou, kde začala jeho politická kariéra.

V reakci na toto prohlášení byl svými příznivci vynesen na ramena za slavnostního skandování "Svobodu pro Lulu". Dav jej pak následně doprovodil do Curitiby, městu v jižní Brazílii, kde si má odsedět 12 let za korupci. Vojenská policie v Curitibě pak během této akce rozehnala Lulovy podporovatele gumovými náboji a slzným plynem.

Ačkoliv je málo pravděpodobné, že by si 72letý Lula odpykal celý trest, jeho uvěznění částečně vyloučilo veškeré spekulace o jeho opětovném zvolení do čela země. Finální rozhodnutí o Lulově volební nezpůsobilosti však ještě vynese soud.

I přes veškerá obvinění si Lula drží vysokou míru míru popularity. Tisíce příznivců, zejména z řad odborů a levicových sociálních hnutí, dokonce zablokovali část města Sao Bernanardo do Campo, aby mu zabránili se dobrovolně vydat úřadům.

"Dokázal svého uvěznění perfektně využít ke své politické kampani a k mobilizaci svých příznivců namísto toho, aby se poníženě vzdal," řekl Maurício Santoro, politolog a profesor mezinárodních vztahů Univerzity v Riu de Janeriu Politický motivovaný proces

Lulovi příznivci se obávají, že Lulovo uvěznění znamená konec politického projektu sociálně spravedlivé a inkluzivní Brazílie, jež jeho Dělnická strana prosazovala.

Za kontroverzní se považuje zejména fakt, že Lulu odsoudili ve zrychleném trestním řízení na rozdíl od dalších vysoce postavených politiků, kteří byli taktéž součástí velkého korupčního skandálu, včetně sesazené prezidentky Dilmy Rousseffové a jejího nástupce Michela Temera.

Lula také nesedí ve vězení poprvé. Poprvé jej stíhal vojenský režim, když v roce 1980 organizoval stávky za účelem oslabení režimu. Jeho případem se bude zabývat také Rada OSN pro lidská práva.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy