Dočkají se USA první prezidentky? Trumpa má nahradit žena, jež je „ambiciózní jako Lucifer“

Washington - Bude Donald Trump v roce 2020 obhajovat svůj prezidentský mandát? Některé důvody, proč možná současný americký prezident nebude chtít usilovat o druhé funkční období, nastínila nedávno jeho první žena Ivana Trumpová. Připomněla totiž, že Trumpovi bude za 2 roky již 74 let a že by se raději možná věnoval golfu.

Věk ale není jedinou otázkou. Občas se zdá, že americký prezident zažívá z politiky jisté rozčarování. Ta je totiž, i když se to možná na první pohled nezdá, především týmovým sportem a solitér Trump má s tímto faktem někdy problém. Současný americký prezident sice tvrdí, že jeho kandidatura v roce 2020 je hotová věc, to se ale přeci jen ještě může změnit.

V případě, že by Donald Trump kandidovat nechtěl (nebo nemohl), musela by republikánská strana hledat jiného kandidáta. V poslední době se nade všemi skloňuje hlavně jedno jméno – Nikki Haleyová.

Jak nedávno poznamenal editor televize CNN Chris Cillizza, když se někdo zeptá Nikki Haleyové, zda by chtěla být prezidentkou USA, zatváří se jako kdybyste se jí ptali, zda umí létat. „Všichni si myslí, že jsem ambiciózní a že chci stále někam kandidovat. Nedovedu si představit, že bych se ucházela o Bílý dům.“ řekla Haleyová striktně pro CNN.

Zdá se ale, že to tak úplně neplatí. Nikki Haleyové je 46 let a již v roce 2004 byla poprvé zvolena do Kongresu státu Jižní Karolína. Z toho plyne, že podstatnou část svého profesního života vede volební kampaně a uchází se o volené posty. V roce 2010 si jí pak obyvatelé Jižní Karolíny vybrali za guvernérku. Pokud se do čela tradicionalistického jižanského státu dostane žena, která má navíc indické kořeny (její rodné jméno je Nimrata Randhawaová), nutně tím na sebe upoutá pozornost.

Po svém zvolení prezidentem USA si Donald Trump vybral Nikki Haleyovou pro post americké velvyslankyně v OSN a to i přesto, že guvernérka podpořila v republikánských primárkách Trumpova soka Marka Rubia. Tato informace nevyvolala v českém mediálním prostoru žádnou velkou pozornost. Nebyl k ní ani přílišný důvod. Pozornost na sebe Haleyová začala upoutávat spíše až způsobem, jakým svoji funkci vykonává. Dokáže totiž skloubit zdánlivě nemožné – na jedné straně zvládá hájit ostré a vyhraněné postoje Donalda Trumpa, na druhé straně dovede umně obrušovat hrany a oněm postojům dodat patřičný diplomatický rámec.

Haleyová je rovněž ambiciózní osobnost, ať se to snaží popírat sebevíc. Zajímavá je také její volba spolupracovníků. Jejím klíčovým poradcem je jistý Jon Lerner. Ten patří k jedněm z nejlepších amerických politických marketérů. Teď pracuje po boku Haleyové v OSN. Stejně tak si s sebou republikánská politička vzala několik důležitých konzultantů, kteří jí v minulých letech pomohli vyhrát volby v Jižní Karolíně. Nikdo z nich přitom není expertem na zahraniční politiku, přesto jsou stále součástí jejího nejbližšího týmu. Podle odborníků na americkou politiku to může znamenat jen jediné - bývalá guvernérka možná opět brzy povede kampaň.

Proč by měla Nikki Haleyová solidní šanci stát se první prezidentkou v dějinách USA? Jednak by mohla vytvořit jakousi voličskou koalici jak mezi Trumpovými podporovateli, tak mezi těmi republikánskými voliči, pro něž je současný americký prezident příliš radikální. Pro Trumpovi zastánce by mohla být tou, jež prezidentovi kryje záda v OSN. Pro jeho odpůrce zas kultivovanou diplomatkou, jež dovede jeho postoje mírnit. S dostatečnou dávkou marketingového umu (který rozhodně tým kolem exguvernérky má) lze tento potenciál využít.

Haleyová je navíc z jihu, což je pro republikánského politika vždy výhoda. Navíc by díky svému původu mohla zabodovat i u žen a národnostních menšin, to jest u skupin, s jejichž oslovením mají republikáni dlouhodobě problémy.

Za téměř hotovou věc pokládá kandidaturu Nikki Haleyové třeba bývalý blízký spolupracovník Donalda Trumpa Michael Wolff. Ten ve své knize Trumpův Bílý dům píše, že Haleyová je „ambiciózní jako Lucifer“ a že je také „mnohem chytřejší než Trump“. Podle jeho názoru si již Haleyová dokázala zajistit místo Trumpovy nástupkyně a zvládla tak přechytračit mnoho zkušenějších a v politice zběhlejších Trumpových spolupracovníků. 

Související

Nikki Haleyová

Haleyová ovládla Washington. Den před superúterým porazila Trumpa

Bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová si v neděli zajistila vítězství v republikánských primárkách v americkém hlavním městě Washingtonu. Jedná se o její první triumf v souboji o prezidentskou nominaci Republikánské strany proti exprezidentu USA Donaldu Trumpovi.  

Více souvisejících

Nikki Haleyová Donald Trump prezidentská kampaň USA (Spojené státy americké) ženy politici

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy