Trump varuje před Boko Haram. S Íránem je ochoten jednat

Washington - Za "strašlivý problém" pro Nigérii dnes označil prezident USA Donald Trump teroristickou organizaci Boko Haram. Při setkání s nigerijským prezidentem Muhammadem Buharim šéf Bílého domu poukázal na údajné protikřesťanské nálady v Nigérii. Buhari je od loňské Trumpovy inaugurace prvním africkým státníkem, který byl přijat v Bílém domě.

Teroristé z Boko Haram už devět let podnikají na severovýchodě Nigérie krvavé útoky proti civilistům, které připravily o život tisíce lidí. Některé z frakcí Boko Haram se hlásí k Islámskému státu. Buhari dnes Trumpovi poděkoval za "velkou pomoc", kterou Washington Nigérii poskytuje, a za boj Spojených států proti terorismu ve světě.

Trump africkému hostu připomněl, že Spojené státy ročně poskytují Nigérii finanční pomoc přesahující jednu miliardu dolarů (přes 21 miliard korun). Nigérie by podle Trumpa měla na oplátku odstranit bariéry v obchodu s USA a zajistit, aby obchodní výměna byla rovnoprávná. "Dlužíte nám to," poznamenal prezident.

Americký prezident Donald Trump je přístupný dojednání nové jaderné smlouvy s Íránem. Řekl to dnes novinářům na tiskové konferenci v Bílém domě. Pokud by ale USA nynější smlouvu s Teheránem vypověděly, nepovažoval by to šéf Bílého domu za negativní signál pro budoucí jednání s Kim Čong-unem o jaderném programu KLDR.

"Myslím, že by to byl správný signál. Během sedmi let smlouva vyprší a Írán bude moci pokračovat ve vývoji jaderných zbraní," řekl prezident. Odmítl však prozradit, zda Spojené státy opravdu do 12. května od smlouvy s Íránem odstoupí, jak Trump pohrozil. Bílý dům uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní a Trump se musí k případnému dalšímu období vyslovit právě do 12. května. "Uvidíme, co se stane," řekl prezident.

Nynější situace kolem íránské jaderné smlouvy je podle Trumpa nepřijatelná. "Nesložili ruce do klína. Odpalují rakety, prý kvůli televizním přenosům. To si tedy nemyslím," řekl Trump novinářům. "To ale neznamená, že nevyjednáme skutečnou dohodu," poznamenal.

O íránské dohodě jednal s Trumpem minulý týden francouzský prezident Emmanuel Macron při státní návštěvě ve Washingtonu. Po setkání Macron prohlásil, že nevylučuje vyjednání nové podoby dokumentu. Stávající dohodu ale zcela opustit nechce, naopak navrhuje její rozšíření. Írán ale jakékoli změny v dohodě vylučuje, odmítá také její rozšíření.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Írán Boko Haram

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 21 minutami

před 43 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy