OSN dostala desítky stížností na sexuální delikty svých pracovníků

New York - OSN obdržela v letošních prvních třech měsících 54 stížností na sexuální zneužívání, kterého se údajně dopustili její (spolu)pracovníci. V úterý to oznámil mluvčí OSN Farhan Haq s tím, že všechna obvinění se prověřují.

Čtrnáct stížností směřuje proti příslušníkům mírových sborů OSN. Osmnáct se týká zaměstnanců neupřesněných agentur, fondů a programů OSN. Jiných 21 bylo vzneseno proti osobám z partnerských organizací OSN. Jednomu obvinění čelí člen mezinárodní jednotky, která působí pod mandátem Rady bezpečnosti OSN.

Z 66 obětí je 13 nezletilých dívek, uvedl Haq. Podle něj jsou dvě zneužité ženy a jedna dívka těhotné.

Dosavadní vyšetřování ukázalo odůvodněnost dvou stížností a dvou ne. Dalších 21 obvinění je v různé fázi vyšetřování a 27 se předběžně vyhodnocuje, dodal Haq podle agentury AP.

Loni OSN obdržela 138 stížností na sexuální delikty svých (spolu)pracovníků. Vyplývá to z březnové zprávy OSN, podle které se přes 40 procent obvinění týkalo příslušníků mírových sborů. Generální tajemník OSN António Guterres označil eliminaci zneužívání za jednu ze svých hlavních priorit pro letošek.

Související

Více souvisejících

OSN sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy