Rozhodla mexické volby Moskva? Rusko v stále větší míře se snaží získat vliv v Latinské Americe

Mexiko City - Prezidentské volby v Mexiku vyhrál levicový politik Andrés Manuel López Obrador, který je nazýván mexickou odpovědí na Donalda Trumpa. Zároveň se dá říci, že je to mexický Donald Trump, protože byl vynesen na podobné tzv. populistické vlně jako jeho americký protějšek. A podobně jako i u amerického prezidenta, i v případě mexických voleb se vznáší podezření, že se je pokusili ovlivnit Rusové.

Bývalý poradce pro národní bezpečnost Spojených států amerických H.R. McMaster již minulý prosinec varoval, že Rusko se pokusí ovlivnit mexické volby. S podobným úvahou přišel též ministr zahraničí Rex Tillerson. Mexičtí úředníci nicméně sdělili, že nenašli žádné důkazy a Rusko obvinění popřelo.

Podle některých analytiků nicméně mexické volby představovaly ideální krajinu pro ruské vměšování. Ačkoliv podle specialistů ruským cílem bylo spíše přispět k většímu napětí v již tak polarizovaných mexických volbách než podpořit konkrétního kandidáta, podezření z ruské pomoci se vznášelo především kolem Lópeze Obradora (známého pod jeho iniciály AMLO).

Např. digitální stratég Manuel Cossío Ramos, tvrdil, že našel známky ruského vměšování v případě sociálních médií. Podle jeho zjištění okolo 4 miliónů příspěvků o Lópezovi Obradorovi bylo na sociálních sítích uvedeno mimo Mexiko, z toho 63% jich vzešlo z Ruska a 20% z Ukrajiny.

Nicméně, jiní analytici nenašli žádnou podobnou evidenci. Lópezův tým obvinil Cossía z podjatosti. Cossío se opravdu netajil svým negativním postojem k Lópezovi. AMLO sám vtipkoval ohledně obvinění z ruské podpory. Na jednom videu je vidět, jak stojí v přístavu ve městě Veracruz. „Čekám na ruskou ponorku,“ řekl do kamery, „protože mi přinese zlato z Moskvy.“

Server Fair Observer poukazuje na to, že fenomén fake news, který dominoval mexickým volbách, nebyl řízen zvnějšku, ale vycházel z domácích zdrojů a byl výsledkem rozkouskované mexické mediální krajiny, kde politici a na ně napojené osoby vlastní zpravodajské kanály a zcela nepokrytě je používají ke svému vlastnímu prospěchu.

Server BuzzFeed vyzpovídal jednoho z nejúspěšnějších domácích tvořitelů tvořitelů fake news, Carlose Merla z Victory Lab. Merlo tvrdí, že jeho firma kontroluje okolo 4 miliónů twitterových účtů, z nichž mnohé byly koupené od ruských agentur. „ V Rusku je velmi snadné vytvořit spoustu účtů,“ říká Merlo a dodává, že všechny mexické agentury využívají boty (programy vykonávající automatizovanou činnost na internetu), které kupují od Rusů. Jako krále dezinformací ale vidí „korporátní Ameriku.“

Ruské aktivity v Latinské Americe

Ačkoliv se nedá říci, zda-li a v jaké míře Rusko skutečně ovlivňovalo mexické volby, je zcela jisté, že se pokouší v stále větší míře získávat vliv v Latinské Americe jako celku vzhledem významu, jaký má region pro USA. S některými státy - s Kubou, Nikaraguí a Venezuelou - má Rusko dlouhodobé vazby, které se mu příležitostně vyplácí. Zmíněné státy spolu s Bolívií v roce 2014 hlasovaly proti rezoluci odsuzující činnost Ruska na Krymu.

Think tank Carnegie Endowment for International Peace identifikuje několik klíčových oblastí, ve kterých se Rusko snaží získat vliv v Latinské Americe. Co se týče ekonomiky, zvýšilo obchod s Latinskou Amerikou o 44% od roku 2006, z toho 50% představuje obchod z Mexikem a Brazílií. S Brazílií je zároveň Rusko v obchodním sdružení BRICS (spolu s Indií, Čínou a Jižní Afrikou), v Mexiku výrazně investuje v ropném sektoru. Nicméně, ruské obchodní aktivity v Latinské Americe brzdí slabší kondice ruské ekonomiky.

Druhou klíčovou oblastí, kde se Moskva v Latinské Americe angažuje, je vojenská, bezpečností a zpravodajská sféra. Do Nikaragui dodává vojenské vybavení a minulý rok postavilo protidrogové centrum, v němž se mají trénovat bezpečností síly z celé Latinské Ameriky. Rusové též hovoří o znovuotevření kubánského zpravodajského centra, což byla vhozená rukavice do tváře USA. 

Rusko se v Latinské Americe pokouší o získání sovětského vlivu z dob studené války. Jako za doby SSSR, Moskva se pokouší spíše než vytvořit příliš nákladnou vojenskou či ekonomickou přítomnost zde podporovat síly, které vykazují nepřátelství vůči USA. Rusko se tak stalo významným zahraničním partnerem Bolívie a Venezuely, které jsou nyní ve velmi napjatém vztahu s USA. Mexiko, jehož nastupující velení bylo vyneseno k moci mimo jiné vzrůstající frustrace z Trumpových negativních poznámek na jeho adresu, se možná přidá do tohoto antiamerického klubu. Jisté je, že Rusko se bude snažit těžit ze současné protestní nálady v Mexiku a podpoří Mexiko v jakémkoliv úsilí, které poškodí a bude překážkou pro USA.

Související

Více souvisejících

Rusko Mexiko Manuel López Obrador volby v Mexiku

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

První americký prezident vinný z trestného činu. Co to pro Trumpa znamená?

Americký exprezident Donald Trump se může v listopadu ucházet o znovuzvolení i přes čtvrteční usvědčení z uplácení a padělání obchodních záznamů. Toto rozhodnutí soudu však může ovlivnit část jeho voličů, zejména v tzv. swing states, uvedl server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy