Záhadná nemoc diplomatů? USA podezírají Rusko, prý použilo zákeřnou zbraň

Washington - Rusko je hlavním podezřelým v kauze záhadných onemocnění amerických diplomatů na Kubě a v Číně. Oznámila to dnes americká televize NBC s odvoláním na nejmenované americké úředníky. Důkazy prý ale nejsou dostatečné k tomu, aby Washington Moskvu veřejně obvinil.

Nemoc doprovázená ztrátou sluchu, hučením v uších, poruchami rovnováhy, bolestmi hlavy a zvýšenou únavou postihla podle Washingtonu od roku 2016 téměř třicítku amerických diplomatů v Havaně. Podobné problémy byly zaregistrovány také mezi personálem diplomatické mise USA v jihočínském Kantonu. USA stáhly z Havany 60 procent svých diplomatů a provozují ambasádu v omezeném režimu.

Americká média v minulosti spekulovala, že symptomy jsou důsledkem útoků organizovaných kubánskými tajnými službami. Příčina problémů ale nebyla doposud objasněna. Vědci z americké Michiganské univerzity letos na jaře uvedli, že zvuky mohly být vedlejším účinkem neodborné snahy o odposlechy.

Podle NBC americké podezření na ruskou účast pramení ze zachycené komunikace. Do vyšetřování se zapojili vyšetřovatelé z FBI, agenti CIA a příslušníci dalších tajných služeb USA. Kuba zorganizovala vlastní vyšetřování, které zatím údajně k ničemu nevedlo. Podíl na útocích Havana odmítá.

Televize NBC uvedla, že při akci mohly být použity vysoce vyspělé elektromagnetické zbraně, možná ve spojení s dalšími technickými prostředky. Američtí experti se prý v rámci vyšetřování pokusili vyrobit podobnou zbraň, kterou vyzkoušeli na pokusných zvířatech. Testy se provádějí na letecké základně Kirtland v Novém Mexiku, kde jsou k dispozici mohutné lasery a laboratoře pro zkoušky elektromagnetických zbraní, oznámila NBC.

Související

Kuba

Záhada akustických útoků na diplomaty vyřešena? Vědci našli viníka, tohle nikdo nečekal

Záhadné zvuky v domech amerických diplomatů v Havaně, které v roce 2017 Washington označil za akustické útoky na občany USA, způsobili cvrčci. Tvrdí to v nejnovější studii dva vědci z univerzit v Kalifornii a britském Lincolnu, kteří analyzovali nahrávku pořízenou diplomaty na Kubě. Vědci nicméně nevyloučili, že se diplomati mohli stát terčem jiných útoků, po nichž si stěžovali na zdravotní potíže.

Více souvisejících

akustický útok na Kubě akustický útok v Číně USA (Spojené státy americké) Rusko diplomacie

Aktuálně se děje

před 30 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy