Úder "monstra". Proč je hurikán Florence tak děsivý? Síla větru je to nejmenší

Raleigh/Columbia/Atlanta - K východnímu pobřeží USA se žene hurikán Florence, kvůli němuž úřady nařídily evakuaci 1,7 milionu obyvatel Severní a Jižní Karolíny a Virginie. Bouře podle Národního střediska pro hurikány (NHC) zeslábla na druhý stupeň z pěti a hurikán zpomaluje svůj postup. NHC přesto varovalo, že jde o mimořádně nebezpečný živel, který může ohrozit lidské životy, především kvůli hrozícím záplavám. Americká média v souvislosti s hurikánem nešetří výrazy jako "monstrum" nebo "bestie". V oblasti byla mimo jiné zrušena více než tisícovka letů.

Bouře se podle posledních zpráv nachází zhruba 230 kilometrů od pobřeží Severní Karolíny a 315 kilometrů od pobřeží Jižní Karolíny a pohybuje se rychlostí zhruba 17 kilometrů za hodinu. Pevninu podle meteorologů zasáhne dnes pozdě večer místního času (v pátek ráno SELČ). Rychlost větru v centru hurikánu se pohybuje kolem 165 kilometrů v hodině.

"Zlobu hurikánu Florence pocítíme už dnes. Na pobřeží se dá odpoledne očekávat vítr až o rychlosti 130 kilometrů v hodině. A to je teprve předehra k nepočítaným dnům mizérie," napsal server televize CNN. Meteorolog CNN Chad Myers upozornil, že nízká kategorie hurikánu v tomto případě nehraje roli, protože nehledě na ni se čekají mohutné záplavy a obří srážky.

Šéf meteorologické společnosti Accuweather Joel Myers odhadl, že živel by mohl způsobit škody ve výši 50 až 60 miliard dolarů (1,1 až 1,32 bilionu korun). Zásadní podíl na tom podle něho budou mít záplavy, o něco menší budou škody způsobené na pobřeží přílivovými vlnami a třetím nejvýznamnějším faktorem bude vítr.

V Severní Karolíně naprší podle meteorologů ze služby weather.us tolik vody, že by to stačilo na zaplnění více než 15 milionů plaveckých bazénu olympijských rozměrů, tedy 50 krát 25 metrů.

Meteorologové upozornili, že bouře, která je rozlohou větší než celá Severní Karolína, by mohla být nejsilnější v oblasti za posledních 25 let. Severní Karolína má rozlohu 139.390 kilometrů čtverečních, což je téměř dvakrát tolik co Česko. Co do množství srážek by mohla kromě toho překonat i rekordní hurikán Harvey z roku 2017, který v Texasu proměnil silnice v řeky. Zahynulo tehdy téměř 90 lidí.

Stav pohotovosti byl vyhlášen ve státech Severní a Jižní Karolína, Georgie, Virginie, Maryland i v hlavním městě Washingtonu. S odstraňováním následků jsou připraveni pomáhat tisíce příslušníků bezpečnostních složek; jen ve Virginii je k nasazení připraveno 1200 členů Národní gardy.

Čtyři dálnice v Jižní Karolíně byly přeměněny na jednosměrné, aby se urychlila evakuace. Podle webu FlightAware bylo v ohrožených oblastech zrušeno již 1200 letů plánovaných na dnešek a pátek. Některá letiště zcela přerušila provoz.

Hurikán je podle CNN mimořádně nebezpečný nikoli kvůli síle větru, ale právě kvůli hrozícím záplavám na pobřeží i ve vnitrozemí. Úřady varovaly, že domy v pobřežních oblastech by mohly být zaplaveny až do výše prvního patra. V Severní Karolíně meteorologové rovněž očekávají lokální tornáda.

Národní meteorologická služba (NWS) uvedla, že v oblastech, kde platí výstraha před hurikánem, žije 5,25 milionu lidí, a v místech, kde byla vyhlášena výstraha před tropickou bouří, přebývá 4,9 milionu lidí.

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami, které skladují odpadní látky ve velkých lagunách. Podle druhé největší americké elektrárenské společnosti Duke Energy může hurikán připravit o dodávky elektřiny až tři čtvrtiny ze čtyř milionů zákazníků společnosti v Severní a Jižní Karolíně a výpadek elektřiny může trvat i týdny.

Související

hurikán Florence

Hurikány, povodně, vlna veder. Za změnu klimatu letos lidstvo draze zaplatilo

Od povodní po vlny extrémních veder. Deset nejhorších katastrof vyvolaných změnou klimatu způsobilo letos na světě škody za 84,8 miliardy dolarů (1,9 bilionu Kč). Vyplynulo to ze studie britské společnosti Christian Aid. "Dopady klimatických změn už nejsou jen mírné," komentoval zprávu profesor Michael Mann z americké Pensylvánské státní univerzity. "Světové počasí se stává extrémnějším přímo před našima očima," dodal.
Zaplavená auta

Povodně v USA zdaleka nepominuly. Záchranáři vysvobozují uvězněné lidi i zvířata

Georgetown - Tropická bouře Florence zdaleka nepominula, i dnes musejí být tisíce lidí na východním pobřeží USA vzhledem k rozvodněným řekám připraveny k evakuaci. Vyplývá to z informací, které zveřejnila agentura AP s odvoláním na zprávy záchranářů. V Jižní Karolíně se hladiny řek stále zvyšují a rekordních hodnot zatím nedosáhly.

Více souvisejících

hurikán Florence (září 2018) Hurikán USA (Spojené státy americké) Počasí

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 16 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 37 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 45 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy