NASA má další problém, odložila start rakety se satelitem

Los Angeles - NASA ve středu odložila start rakety se satelitem, který má zkoumat aerosoly. Americká vesmírná agentura o tom informuje na své webové stránce.

Start rakety Taurus, jež má satelit Glory vynést na oběžnou dráhu, byl zrušen pro technické problémy. Raketa měla vzlétnout ve středu dvě hodiny po půlnoci západoamerického času (hodinu před polednem SEČ) z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii.

Necelých patnáct minut před startem se však na monitoru v řídícím centru letu objevila nesrozumitelná data. Vedení letu proto start zrušilo. Technici zjišťují příčinu závady.

Je to další ze série technických problémů, které NASA zaznamenává od loňského listopadu. Tehdy měl na svůj poslední let odstartovat raketoplán Discovery.

Během listopadu a prosince byl však start Discovery několikrát zrušen pro praskliny na nosnících přídavných nádrží a další poruchy. Teď je raketoplán připraven na rampě Kennedyho vesmírného centra na Floridě na další pokus o start. Je naplánován na čtvrtek.

Start rakety se satelitem Glory zatím NASA odložila o 24 hodin, tedy na stejný den jako start Discovery.

Hlavním úkolem satelitu Glory bude zkoumat aerosoly - směsi pevných nebo kapalných částeček v plynu. V přírodě to jsou mlhy nebo dýmy, které určují srážky a celkové klima.

Aerosoly přispívají k ochlazování planety a badatelé z NASA doufají, že jejich výzkum jim pomůže předpovídat změny podnebí.

Kromě aerosolů má satelit měřit aktivitu Slunce.

"Glory poskytne vysoce přesná data o aerosolech a slunečním záření, která nám dosud chybí k tomu, abychom porozuměli změnám podnebí," řekl ředitel letu Joy Bretthauer.

Související

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

Více souvisejících

NASA

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy