Discovery - pracant mezi hvězdami

Praha - Americká vesmírná agentura NASA ve čtvrtek naposledy vyšle do vesmíru raketoplán Discovery. Bude to labutí píseň vesmírné lodi, která je v NASA nazývána "workhorse" (pracant, dříč).

Discovery je historicky nejvytíženější vesmírná loď.

Loučit se bude rutinním letem ke stanici ISS - s pěti astronauty, jednou astronautkou a nákladem, v němž bude první robotický astronaut.

Start je naplánován na 22.50 SEČ.

To jsou základní fakta o Discovery a flotile raketoplánů:

• Discovery poprvé vzlétl do vesmíru 30. října 1984. Absolvoval 38 letů na oběžnou dráhu.

• Mezi hvězdami strávil tolik času jako žádný jiný stroj z flotily raketoplánů a jako žádná jiná vesmírná loď. Na oběžné dráze byl 351 dní, 17 hodin, 50 minut, 41 vteřin. Zemi obletěl 5 628krát a urazil 230 003 477 begin_of_the_skype_highlighting              230 003 477      end_of_the_skype_highlighting kilometrů. V Discovery dosud letělo 246 astronautů.

• Discovery byl první vesmírnou lodí, která zachytila družici a dopravila ji zpět na Zem. Proslul také tím, že vynesl do vesmíru Hubbleův teleskop. Celkem vynesl 31 satelitů. Vozil součástky a zásoby na stanice Mir a ISS.

• Jeho konstrukce pochází ze sedmdesátých let 20. století. Dohodu o výrobě uzavřela NASA s firmou Rockwell International (hlavním kontraktorem) 29. ledna 1979.

• Loď je pojmenována po britské lodi Discovery, na které se v letech 1776 až 1779 plavil kolem světa mořeplavec James Cook.

• Discovery je třetím vyrobeným raketoplánem - po Columbii a Challengeru. Po něm byly ještě vyrobeny Atlantis a Endeavour.

• Discovery je vedle Atlantisu a Endeavouru jedním ze tří raketoplánů pro pilotované lety, které NASA zůstaly po haváriích Challengeru a Columbie. Challenger a Columbia – ztroskotaly v letech 1998 a 2003. Po jejich haváriích následoval vždy let Discovery - lodě, která má největší důvěru techniků NASA.

• Má pověst nejspolehlivějšího raketoplánu, vykázal nejméně závad. Série nynějších poruch, pro které NASA jeho start o čtyři měsíce odložila, se netýkala vlastního raketoplánu. Závady byly na vnějších nádržích.

• Po Discovery poletí ještě Endeavour a Atlantis. První let je naplánován na duben, druhý na červen. Tím by se měla uzavřít tři desetiletí trvající éra raketoplánů - po 135 letech do vesmíru.

Související

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

Více souvisejících

NASA

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 28 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Je to pomsta za Nasralláha, vzkazuje Írán. Izrael a Irák uzavřely vzdušný prostor

Írán vypálil téměř 200 raket na Izrael, oznámila izraelská armáda. Íránské Revoluční gardy uvedly, že tento raketový útok je odvetou za páteční zabití vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha a zástupce operačního velitele íránských Revolučních gard Abbáse Nilforušana. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy