Do Mexika dorazily tisíce migrantů z karavany. Někteří tam chtějí zůstat

Do mexické metropole už dorazilo na 4500 středoamerických běženců, z nichž mnozí se chystají pokračovat k hranicím USA. Mexická radnice poskytla běžencům přístřeší, jídlo a zdravotní péči ve sportovním areálu Magdalena Mixhuca, informoval dnes mexický deník La Jornada. V mexické metropoli chtějí zástupci migrantů jednat s úřady, někteří z běženců zřejmě zůstanou v Mexiku.

Z nynější takzvané karavany migrantů, jejíž první část vyrazila před třemi týdny z Hondurasu, už požádalo o povolení zůstat v Mexiku na 3000 lidí. Tito běženci utíkají ze svých zemí před chudobou, nezaměstnaností a kriminalitou s celými rodinami a většina má za sebou na 1500 kilometrů, z nichž velkou část ušli pěšky.

Mexická radnice postavila ve sportovním areálu Magdalena Mixhuca několik stanů a poskytla lidem jídlo, přikrývky a zdravotní péči. Místní velká tržnice dodala 3,5 tuny banánů a guave. Zdravotníci běžencům ošetřili bolavé nohy, dali jim léky na průjem, záněty dýchacích cest a jiné nemoci. Radnice poskytla i vakcíny proti tetanu či chřipce.

Několik skupin migrantů, z nichž první vyrazila 13. října z Hondurasu, očekává od Mexika také administrativní pomoc. Mexická vláda už jim před dvěma týdny nabídla ubytování, školy pro děti a dočasné pracovní povolení, ovšem pokud by zůstali v jihomexických státech Chiapas a Oaxaca. To ale běženci odmítli s tím, že chtějí trvalé řešení a nechtějí být "uvězněni v některých regionech".

Většina běženců pochází z Hondurasu, kde se v pondělí setkali tamní prezident Juan Orlando Hernández a jeho guatemalský protějšek Jimmy Morales. Novinářům poté oznámili, že vyšetřují, kdo tyto karavany zorganizoval. Podle Moralese by měli být organizátoři potrestáni, protože běžencům neposkytli po cestě pomoc a ohrozili jejich životy, uvedl guatemalský deník Prensa Libre.

O migraci ze Střední Ameriky, která je dlouholetým problémem regionu, by se mělo podle honduraského prezidenta Hernándeze jednat i na Iberoamerickém summitu, který se příští týden koná v Guatemale. Karavany migrantů ze Střední Ameriky k hranicím USA se organizují už několik let, nynější situace je ale podle mexických úřadů bezprecedentní.

Až do letoška také nepřitahovaly tyto karavany příliš velký zájem médií, dokud proti nim nezačal letos na jaře ostře vystupovat americký prezident Donald Trump. Ten je označuje za bezpečnostní hrozbu. Na hranice s Mexikem už poslal podle pondělního oznámení Pentagonu 4800 vojáků, z nichž nejvíce (2600) jich je v Texasu. Právě na hranici s tímto americkým státem, kde v pondělí američtí vojáci umisťovali plot z ostnatého drátu, to mají běženci nejblíže. I tak jim ale zbývá urazit ještě minimálně 900 kilometrů.

Související

Velikonoce

Velikonoce ve světě. Jak se slaví v Asii, Africe nebo Austrálii?

Pomlázka, malovaná vajíčka nebo mazanec – to jsou typické symboly našich Velikonoc. Oslavy Velikonoc mají v různých zemích světa svou specifickou podobu, stejně tak charakteristické zvyky. Odráží se v nich zbožnost, staré rituály i prvky lidové kultury. Jak se slaví Velikonoce za hranicemi Evropy?

Více souvisejících

Mexiko migrační krize karavany migrantů

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Aktualizováno před 30 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 46 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy