Útok, který vyřadí Ameriku ze hry? Tajná organizace se chystá na černý scénář

Pracovníci Pentagonu trénovali reakci na masivní kybernetický útok proti americké elektrické rozvodné síti. Cílem cvičení bylo vyzkoušet, jak by navrhovaná opatření a nástroje používané k zvládnutí situace obstály při skutečném útoku.

Simulace, kterou připravila vládní agentura DARPA zodpovědná za vývoj nových technologií pro americkou armádu a tajných projektů, trvala sedm dní a zúčastnilo se jí více než sto lidí. Modelová situace měla odpovídat fenoménu známému jako „blackout“. Tak se nazývá stav, při kterém by byla vyřazena z provozu elektrická síť po celé zemi a bylo by potřeba akutně zajistit její dodávky pro klíčové instituce.

Pokud by došlo k skutečnému útoku, byly by takto označeny například nemocnice, vojenské základny nebo jakékoliv další objekty životně důležité pro chod státu během krizové situace. Cílem výzkumníků bylo zjistit, které části sítě byly během útoku infikovány škodlivým malwarem a izolovat je od zbytku. Následně měli identifikovat samotný průběh útoku a bezpečně propojit zdravou část sítě.

Prioritním úkolem pro pracovníky z DARPA však bylo zjistit, jak nástroje a postupy připravené pro takový případ obstojí proti kybernetickým útokům. Jedna skupina výzkumníků proto sehrála roli útočníků a během celého cvičení se pokoušela snahu dalšího týmu mařit. Poznatky z tohoto cvičení budou využity pro zefektivnění postupů a nástrojů, které budou testovány při dalším cvičení.

Listopadové cvičení bylo již čtvrtým v řadě. Jak informuje server DefenseOne, v první fázi projektu označovaného jako Liberty Eclipse šlo o plánování postupů pro případ celostátního selhání sítě. V druhé fázi projektu jde právě o testování těchto postupů. Tato simulace, která proběhla na ostrově Plum, byla zatím největší svého druhu.

Výzkumníkům a pracovníkům elektrárenského průmyslu, kteří se cvičení také zúčastnili, se nakonec podařilo obnovení sítě mezi klíčovými objekty dosáhnout. Vedoucí projektu Walter Weiss nicméně připomněl, že v „případě skutečného kyberútoku by nepřítel měl k dispozice rozsáhlejší arzenál nástrojů, které by mohl použít.“ Odkazoval tak na profesionální týmy, kterými disponují země jako Čína, Rusko nebo Írán.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) blackout DARPA

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy