Exšéf Trumpovy kampaně Manafort se tajně scházel s Assangem

Bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa Paul Manafort se v minulosti několikrát tajně sešel se spoluzakladatelem serveru WikiLeaks Julianem Assangem na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Jednal s ním také v době, kdy vstupoval do Trumpovy kampaně, a krátce předtím, než WikiLeaks zveřejnil e-maily demokratů. Napsal to dnes britský list The Guardian. Assange, který žije na ekvádorské ambasádě v Británii od roku 2012, informaci o kontaktech s Manafortem označil za falešnou zprávu.

Podle údajně dobře informovaného zdroje deníku The Guardian se schůzky konaly roku 2013, 2015 a na jaře 2016. Právě tehdy se stal Manafort klíčovou postavou Trumpova tažení do Bílého domu, napsal britský deník.

Právě tato poslední schůzka může podle listu zajímat zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který se zabývá vyšetřováním možného vlivu Ruska na americké prezidentské volby.

V roce 2016 se Manafort sešel s Assangem v březnu a o něco později pak server zveřejnil informace získané z e-mailů ukradených ze serverů americké Demokratické strany. V USA jsou z útoků podezíráni ruští hackeři.

Manafort byl v USA letos zatčen a v září se dohodl s Muellerovým týmem. V rámci dohody se přiznal ke spiknutí proti USA a spiknutí za účelem maření spravedlnosti. Výměnou se měly soudy přestat zabývat jinými dvěma Manafortovými případy. Žádná z těchto kauz nesouvisí s prezidentskou kampaní, ale Mueller je odhalil v rámci vyšetřování ruské kauzy.

V roce 2016 Manafort působil v Trumpově volebním štábu a dva měsíce ho vedl. Z týmu byl propuštěn v srpnu 2016 po zprávách tisku, že vydělal miliony dolarů jako poradce ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Mueller nově Manaforta obvinil z porušení zářijové dohody tím, že i přes ni vyšetřovatelům lhal. Manafortovi dosud hrozil několikaletý trest, nyní mu hrozí přísnější sazba.

The Guardian svou informaci založil na zápisu pořízeném ekvádorskou tajnou službou. Dokládá Manafortovu návštěvu Assange v roce 2013. Američan se na ambasádu vrátil roku 2015 a nakonec v březnu 2016. Poslední schůzka trvala 40 minut.

Assange se skrývá na velvyslanectví z obav, aby nebyl vydán do USA, kde mu hrozí stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů o válce v Iráku nebo v Afghánistánu. Podle The Guardianu mohl mít osobní zájem poškodit americkou Demokratickou stranu v kampani, protože věřil, že Trumpova administrativa nebude usilovat o jeho vydání a obvinění ze špionáže.

Související

Paul Manafort

Trump omilostnil dalších 26 lidí, jsou mezi nimi i exporadci Manafort a Stone

Americký prezident Donald Trump ve středu omilostnil 26 dalších lidí a třem odsouzeným zmírnil tresty, informuje zpravodajský portál BBC. Mezi omilostněnými je také bývalý šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort, Trumpův exporadce Roger Stone nebo Charles Kushner, realitní magnát a otec prezidentova zetě.

Více souvisejících

Paul Manafort Julian Assange USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy