Zemřel George Bush starší, 41. prezident USA

Ve věku 94 let zemřel bývalý americký prezident George Bush starší. Oznámil to mluvčí jeho rodiny, podle něhož 41. prezident USA zemřel v pátek krátce po 22:00 místního času (dnes nad ránem SEČ). Bush starší byl v úřadu v letech 1989 až 1993, kdy se v Evropě hroutily komunistické režimy. Byl prvním americkým prezidentem, který přijel po revoluci do Československa, a to přesně rok po listopadových událostech. Za vlády Bushe staršího také Spojené státy vstoupily do války v Perském zálivu.

"Jeb, Neil, Marvin, Doro a já se zármutkem oznamujeme, že po 94 pozoruhodných letech náš drahý táta zemřel," uvedl George Bush mladší v prohlášení, které prostřednictvím twitteru tlumočil mluvčí rodiny Jim McGrath. "George H.W. Bush byl člověkem obdařeným ušlechtilostí charakteru a byl tím nejlepším otcem, jakého si mohou syn nebo dcera přát," dodal Bush mladší, který byl prezidentem USA v letech 2001 až 2009.

Rest In Peace @GeorgeHWBush . Condolences to the entire #Bush family. ? pic.twitter.com/GRqtYdPnLD

— Herald de Paris ⚜️ (@HeralddeParis) 1. prosince 2018

Letos dubnu zemřela i prezidentova manželka Barbara, s ním byl ženatý 73 let. Z dětí zesnulého exprezidenta je známý i bývalý guvernér státu Florida Jeb Bush, který se v roce 2016 neúspěšně pokusil získat prezidentskou nominaci. Jeb Bush na twitteru v reakci na otcovo úmrtí napsal, že jeho otci nic nečinilo větší radost než pomáhat ostatním.

Mezi prvními na Bushovo úmrtí reagovali také exprezident Barack Obama a jeho žena Michelle, a následně také nynější prezident Donald Trump. Bílý dům v prohlášení napsal, že zesnulý George Bush svou opravdovostí, vtipem a tím, že se otevřeně hlásil k víře, rodině a zemi, inspiroval generace Američanů k veřejné službě.

"Spolehlivou schopností úsudku, zdravým rozumem a neochvějným vedením přivedl prezident Bush náš národ a svět k mírovému a vítěznému ukončení studené války," stojí v prohlášení Bílého domu. Bush starší také podle něj položil základy blahobytu na desítky let. Při všem, co vykonal, ale zůstal pokorný.

Statement from President Donald J. Trump and First Lady Melania Trump on the Passing of Former President George H.W. Bush pic.twitter.com/qxPsp4Ggs7

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 1. prosince 2018

Obamovi uvedli, že Amerika přišla o "vlastence a skromného služebníka". "I když naše srdce dnes ztěžkla, jsou i plná vděku," stojí v prohlášení Obamových.

America has lost a patriot and humble servant in George Herbert Walker Bush. While our hearts are heavy today, they are also filled with gratitude. Our thoughts are with the entire Bush family tonight – and all who were inspired by George and Barbara’s example. pic.twitter.com/g9OUPu2pjY

— Barack Obama (@BarackObama) 1. prosince 2018

Podle agentury Reuters žil Bush déle než kterýkoli z jeho předchůdců. Bush ale musel být v posledních letech několikrát hospitalizován. Předloni si zlomil krční obratel a na pohřbu své ženy byl na invalidním vozíku.

Bush starší si získal popularitu díky úspěchu Spojených států ve válce v Perském zálivu v roce 1991. Popularita ale následně vyprchala během krátké hluboké recese, kdy Bush starší porušil svůj slib, že nebude zavádět nové daně. V prezidentských volbách v roce 1988 porazil demokratického guvernéra státu Massachusetts Michaela Dukakise, ale při druhé kandidatuře na prezidenta republikánského politika Bushe porazil demokrat Bill Clinton.

Hrdina z druhé světové války Bush byl před svým prezidentstvím rovněž kongresmanem, ředitelem Ústřední zpravodajské služby (CIA) nebo také viceprezidentem v administrativě předchozího prezidenta Ronalda Reagana.

V roce 1990 Bush starší navštívil i tehdejší Československo. Českou republiku pak navštívil v roce 1999 u příležitosti desátého výročí sametové revoluce.

Související

Boris Jelcin a George H. W. Bush v Bílém domě. Komentář

30 let od START II. Pokus o hlubší spolupráci USA a Ruska zkrachoval, Kreml dál rachotí jadernými zbraněmi

Mělo se jednat o další milník na cestě k bezpečnějšímu světu a ukázku spolupráce někdejších studenoválečných supervelmocí. Před 30 lety, 3. ledna 1993, podepsali prezidenti Spojených států George H. W. Bush a Ruska Boris Jelcin smlouvu START II, která dále výrazně omezovala strategické jaderné arzenály obou zemí. Následující vývoj však zamezil jejímu uvedení do praxe a učinil z ní jeden ze symbolů pozvolného krachu pokusů budovat korektní vztahy mezi Washingtonem a Moskvou.

Více souvisejících

George H. W. Bush (sr.) USA (Spojené státy americké) Prezident USA úmrtí

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy