Farmáři brojí proti umělým vánočním stromkům, kampaň míří na mileniálové matky

Tři malí synové Rosy Villarrealové pobíhají po ploše s vánočními stromky, které jsou nabízeny k prodeji. Je vidět jejich vzrušení, když se vrhají od jednoho zeleného stromku ke druhému. Chlapci ve věku dva, čtyři a šest let vybírají tentokrát živý stromek a rodiče doufají, že díky této jejich nové tradici budou mít trvalé vzpomínky.

Pěstitelé vánočních stromků v USA se ale obávají, že rodin jako je tato pomalu ubývá. Umělé stromky bývaly kdysi nepříliš povedenou imitací těch živých, nyní jsou ale tak dobré, že je těžké poznat, že jde o napodobeninu. Zhruba 75 až 80 procent Američanů, kteří zdobí vánoční stromek, má nyní umělý. Hodnota trhu s umělými stromky se pohybuje kolem jedné miliardy USD (skoro 23 miliard Kč) a roste o čtyři procenta ročně, i když lze tyto stromky použít opakovaně.

Pěstitelé stromků se proto rozhodli zahájit boj s tímto trendem a spojili síly. Vznikl tak Výbor pro propagaci vánoční stromků a na sociálních médiích se rozběhla reklamní kampaň, která má vychválit výhody živých stromků. Kampaň se jmenuje "Jsou Vánoce. Zachovejme je skutečné!" a je financována právě ze stromků. Každý pěstitel přispěl 15 centy za každý vypěstovaný stromek.

Série krátkých filmů na instagramu a facebooku ukazuje rodiny, které vybírají ten správný stromek, uříznou ho a ozdobí. Zaměřují se hlavně na takzvané mileniálové matky, tedy ty narozené po roce 1982. Pěstitelé stromků se totiž obávají, že mladí, kteří se začnou rozhodovat o tradicích ve své rodině, dají přednost umělému stromku. Pěstitelé by tak přišli o generaci zákazníků, říká ředitelka Výboru pro propagaci vánočních stromků Marsha Grayová.

Není možné přesně určit, kolik živých vánočních stromků se ročně prodá, protože neexistuje centrální instituce nebo agentura, která by tyto informace sbírala. Národní svaz pro vánoční stromky odhaduje, že každým rokem se vypěstuje zhruba 25 milionů živých stromků a pravděpodobně se většina z nich prodá.

Významným prodejcem umělých stromků je v USA společnost Balsam Hill. Její ředitel Thomas Harman tvrdí, že Američané každý rok koupí zhruba deset milionů umělých stromků. Většina lidí, kteří si umělý stromek kupují, uvádí, že jim dává přednost, protože je to pohodlnější a nehrozí od nich alergie ani požáry.

Harman se domnívá, že pěstitelé stromků hrozbu od těch umělých zveličují. Mnoho rodin má v současnosti jak živý, tak umělý stromek, a velmi populární jsou podle něj malé farmy, které umožňují rodinám uříznout si vlastní živý stromek.

"Myslím, že skutečný útlum svého podnikání vidí farmáři, kteří jsou někde uprostřed, protože většina lidí si jde pro stromek buď do obchodu Home Depot, který podporuje velké farmáře, nebo na malou farmu," říká Harman. Strach z převahy umělých stromků mají tak podle něj hlavně středně velké farmy.

Casey Grogan patří už ke čtvrté generaci, která pěstuje stromky na farmě v Oregonu. Říká, že tento strach je skutečný, stejně jako vysoké a vznešené kavkazské jedle, které pěstuje. Oregon je největším producentem vánočních stromků v USA. Grogan tvrdí, že za posledních deset let skončila asi polovina farmářů v jeho okolí.

Vypěstovat vánoční stromek ze sazenice trvá osm až deset let a je těžké odhadnout, jak se za ta léta vyvine poptávka, upozorňuje Grogan. Letos má v nabídce asi polovinu stromů než před deseti lety a ví, že s každou novou sazenicí v letošní sezoně vstupuje do rizika, protože neví, zda o stromek z ní bude v roce 2028 zájem.

"Jsme odvětví, které by zde rádo zůstalo a existovalo, ale pokud si každý koupí umělý stromek, nebudeme tady," říká Grogan. Upozorňuje, že pořídit si živý stromek může být trochu náročnější, ale zároveň dodává, že nic není snadné. "Za to mimořádné úsili to stojí."

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Budou letos české Vánoce jiné? I cenovky u stromků se změní

Je zajímavé, že právě probíhající výprodeje z akcí „Černého pátku“ se dějí snad ve všech částech obchodních menu, jen ty vánoční stromky žádné Black Friday nemají. A bylo by to potřeba. Vždyť tuzemští pěstitelé říkají, že cena tradiční vánoční ikony českých domácností půjde letos zřejmě s cenou nahoru prý o deset až patnáct procent oproti loňsku. A když připočteme dennodenní zprávy, reportáže a titulky o tom, že stále více lidí nemá kvůli rostoucím cenám třeba ani na základní potraviny, bude to znamenat, že letos budou Vánoce v Čechách bez stromků? Problém totiž je, jak zjistila agentura ČTK, že ani možné náhrady živého jehličí, totiž umělé stromky, nebudou se zvýšením ceny otálet. 
Vánoce

"Černý trh" o Vánocích kvete. Stromky na Ukrajině zdaleka nejsou jen legální byznys

Na Ukrajině připravily státní lesy pro novoroční svátky, které v bývalých sovětských republikách sehrávají roli středoevropských Vánoc, více než 520.000 stromečků. Ale sezónní byznys zdaleka nekončí legálním obchodováním, upozornila ukrajinská televize 112 na svém webu. O velikosti "černého trhu" vypovídá, že jeden "legální" stromeček připadá na 80 Ukrajinců a Ukrajinek.

Více souvisejících

Vánoční stromky Vánoce USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy