Zatoužili mimozemšťané po návštěvě vánočního New Yorku? Modrý záblesk na obloze vyděsil Američany

Měli jste někdy sen o návštěvě vánočního New Yorku? Včera se mohlo zdát, že po tom samém zatoužili i mimozemšťané. Nad Velkým jablkem se totiž „vznášelo“ podivuhodné modré světlo, které někteří místní označili za UFO. Vysvětlení spektakulárního jevu přitom bylo velice prosté.

Modrý záblesk na obloze nad New Yorkem způsobil výbuch transformátoru společnosti Con Edison v Queensu, který přinesl krátkodobé utlumení přenosu elektrické energie do částí této newyorské čtvrti. Například pouliční světla pouze problikávala, ba dokonce i zcela zhasla.

Výbuch však nejvíce vystrašil místní rezidenty. Anna Mayo popisuje, jak vzápětí po výbuchu vyběhla ze svého bytu jako o život. „Viděl jsem jen jasný modrý plamen a obloha se náhle rozsvítila,“ popisuje jeden z jejích sousedů Gordon Thomas a dodává: „Myslel jsem, že to někdo odpálil. Utíkal jsem nejrychleji, co dokážu.“

Aliens attacking the Empire State Building or power plant transformer fire in Queens? ?#newyork #Bluelight #sky #Queens #NewYorkCity #explosion #astoria #nyc pic.twitter.com/uccbyufBDL

— Daniel Fietta (@FiettaD) 28. prosince 2018

Jak už bývá ve Spojených státech zvykem, někteří si mysleli, že jde o UFO. „Sakra, myslel jsem, že UFO narazilo do Con Ed,“ líčí situaci obyvatel Queensu Joe Calderone. „Myslel jsem, že je konec světa.“

Newyorská policie však podobné spekulace ihned vyvracela. „Nemáme žádné důkazy o mimozemské aktivitě,“ napsala NYPD na svůj twitterový profil. „Žádní mimozemšťané,“ reagoval mluvčí starosty New Yorku.

Kancelář starosty Billa de Blasia následně potvrdila, že za zábleskem stojí přepětí v jedné z rozvoden Con Ed. Následný výpadek způsobil krátké přerušení provozu i na newyorském letišti La Guardia.

„Došlo ke krátkému požáru v rozvodně v Astorii, který se týkal i několika transformátorů a způsobil přerušení dodávky elektřiny. V současnosti celý incident vyšetřujeme,“ napsala v oficiálním prohlášení společnost Con Edison.

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Více souvisejících

New York USA (Spojené státy americké) mimozemšťané / ufo

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy