Jak vypadají vražedné domy? Bývalý drogový dealer svědčil u soudu s Prckem

Ve Spojených státech probíhá soud s mexickým drogovým bossem Joaquínem Guzmánem, který je také známý pod přezdívkou „el Chapo“ neboli Prcek. V průběhu soudních líčení vyplouvají na povrch detaily o strukturách a aktivitách drogových kartelů. Díky svědectví jednoho drogového dealera tak můžeme nahlédnout za oponu brutálního boje o moc.

Edgar Ivan Galván okupoval v žebříčku kartelu Sinaloa pouze spodní příčky. Jeho příběh nyní přinesl americký časopis Rolling Stone. Naturalizovaný Američan žijící v texaském městě El Paso se k obchodu s drogami připletl v roce 2003, po rozvodu se svou manželkou. Během častých návštěv nočních klubů v Ciudad Juarez, které po rozpadu manželství navštěvoval, se postupně seznámil s některými drogovými dealery.

Brzy začal sám převážet marihuanu do Spojených států a blíže se poznal s mužem jménem Antonio Marrufo, jinak také přezdívaným „Jaguár“. Marrufo tehdy pracoval pro gang La Línea, který fungoval jako ozbrojená složka kartelu Juaréz. V roce 2008 Jaguár Galvána zkontaktoval s obchodní nabídkou. Chtěl po něm, aby v El Pasu zřídil bezpečná útočiště, kde by mohl Jaguár skladovat „zboží“ předtím, než bude posláno dál.

V tu dobu však již Antonio Marrufo pracoval pro kartel Sinaloa, kterému šéfoval právě Joaquín Guzmán. Ten se rozhodl získat za pomocí síly pašerácké cesty ovládané konkurenčním kartelem Juaréz a Jaguér měl být mužem, který pro něj převzetí moci v příhraničním městě Ciudad Juarez zajistí.

„Řekl mi, že má veškerý kokain od Prcka Guzmána,“ svědčil u soudu Galván.

Galván se v té době již několik let podílel na pašování drog, přesto si tímto krokem nebyl jistý. Jaguára, o kterém věděl, že se neštítí brutálního násilí, se obával. „Jaguár není ten typ člověka, který se vás ptá na otázky. On dává rozkazy,“ cituje Rolling Stone z Galvánovi výpovědi. S prací tedy nakonec souhlasil.

Během následujících dvou let pomohl kartelu převézt přes hranice zhruba 250 kilo kokainu a několik tun marihuany. Za svou práci prý nedostával žádné peníze, přesto se o ně bál požádat, protože měl z Jaguára strach. „Když jsme spolu jeli autem, vozil mě na místa, která jsem nechtěl vidět,“ svědčil Galván.

Antonio Marrufo mu například ukázal jeden z „vražedných domů“, tedy míst, kde zabijáci kartelu mučili a likvidovali své oběti. „Křik z takového domu nebyl nikdy slyšet. Právě tam zabíjeli lidi.“ Podle Galvánova popisu byla místnost pro tyto potřeby speciálně upravená. Bílé kachličky a kanálek uprostřed podlahy usnadňovaly zabijákům zbavit se krve. Jaguár se také před Galvánem chvástal historkami o tom, jak sám zabíjel lidi.

Později mu obávaný šéf nařídil zabít jednoho z vůdců konkurenčního gangu. Galván podle svých slov vraždu spáchat nechtěl, zároveň se však obával Jaguárovi reakce, a v případě nutnosti tak chtěl přidělit úkol jednomu ze svých podřízených. O několik dní později se mu však Marrufo ozval a nadšeně vyprávěl, jak sám muže zavraždil, když na něj náhodou narazil.

V době, kdy spolu v Ciudad Juaréz bojovali konkurenční kartely o nadvládu, bylo násilí ve městě na denním pořádku. Přestřelky mezi takzvanými sicarios probíhaly i za bílého dne. Právě to nakonec vedlo ke Galvánově zatčení. Od Jaguára dostal za úkol pašování zbraní, které byly pro drogovou válku potřeba.

Zbraně nakupoval kartel ve Spojených státech, odkud byly za pomoci podplacených mexických úředníků hlídkujících na hranicích pašovány. Podle Galvána se nejčastěji jednalo o kalašnikovy, zmínil však také dodávku odstřelovací pušky. Při jedné z razií na sklad zbraní v El Pasu byl nakonec v roce 2011 zadržen americkou policií. Za obchod s drogami a zbraněmi byl odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 24 let. Právě možnost snížení trestu byla jednou z motivací, proč se Edgar Galván rozhodl v současném procesu s Joaquínem Guzmánem svědčit. Druhým uvedeným důvodem je snaha očistit se před osmnáctiletou dcerou, která o jeho „zaměstnání“ nic nevěděla.

Související

Manuel López Obrador

Mexický prezident Obrador podal ruku matce narkobarona Prcka, video vyvolalo senzaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vzbudil mezi svými krajany senzaci obyčejným potřesením rukou. Gestem totiž pozdravil matku známého narkobarona Joaquína Guzmána, přezdívaného El Chapo (prcek). Prezident dnes víkendové setkání obhajoval, 92letá žena si podle něj i navzdory aktivitám svého syna zaslouží respekt, píše deník El Universal.

Více souvisejících

Joaquín Guzmán (drogový magnát) Mexiko kartel Drogy USA (Spojené státy americké) kartel Sinaloa

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 25 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy