Trump jde proti demokratickým pořádkům. Za prezidenta chce prohlásit opozičního vůdce

Americký prezident Donald Trump se chystá uznat venezuelského opozičního vůdce Juana Guaidóa za prezidenta země v naději na posílení tlaku na Nicoláse Madura, který se minulý týden ujal funkce na další funkční období. Oznámila to dnes televize CNN s odvoláním na zdroj obeznámený s prezidentovými záměry. Šéf parlamentu Guaidó tento týden vyhlásil záměr nahradit Madura ve funkci.

Spojené státy, stejně jako venezuelská opozice a desítky států světa, Madura jako prezidenta neuznávají. Podle venezuelské ústavy v případě neobsazení funkce hlavy státu jeho úřad vykonává předseda parlamentu. Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady (NSC) Garrett Marquis televizi CNN odmítl informaci o Trumpových záměrech potvrdit. Řekl nicméně, že USA Guaidóa jako šéfa demokraticky zvoleného parlamentu podporují.

Bílý dům rovněž podle americké televize chystá proti Venezuele zatím nejtvrdší sankce, jejichž součástí má být i úplné embargo na dovoz venezuelské ropy. Tak radikální krok Trump dosud odmítal podniknout v obavě před možným zvýšením cen benzinu v USA, odhadem v přepočtu zhruba o korunu za litr po dobu šesti měsíců.

"Spojené státy zvažují veškeré diplomatické, politické a ekonomické nástroje v odpovědi na uzurpaci moci nezákonným Madurovým režimem," popsal americké stanovisko mluvčí NSC Marquis.

Maduro uspěl ve volbách s velmi nízkou účastí, které většina opozice na protest proti vyloučení mnoha svých kandidátů a dalším diskriminačním praktikám bojkotovala. Maduro navíc složil přísahu před členy nejvyššího soudu, a ne v parlamentu, jak mu to ukládají zákony.

Související

Více souvisejících

Nicolas Maduro Donald Trump Venezuela

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Orbán se rozčiloval nad pomalou pomocí EU. Ta už ale je na cestě, Česku připadnou dvě miliardy

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek dopoledne kritizoval Evropskou unii za nedostatečnou rychlost pomoci po povodních. Ve skutečnosti ale už je uvolněno deset miliard eur, z toho dvě půjdou České republice.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy