Pád Trumpa se blíží? Kauza jeho důvěrníka Stonea může přinést zvrat

Kauza obviněného Rogera Stonea, bývalého důvěrníka Donalda Trumpa, zatím přináší nejzávažnější informace o možné tajné spolupráci Trumpových poradců s Ruskem během volební kampaně v roce 2016. Americká média ve svých analýzách dospívají k domněnce, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) už možná shromáždil důkazy mířící proti Trumpovým poradcům a nakonec i proti prezidentovi samému.

Šestašedesátiletý Stone, podle tisku protřelý politický šíbr se čtyřicetiletými zkušenostmi v oboru, má k prezidentovi mimořádně blízko, je údajně člověkem, který Trumpa přivedl k myšlence kandidovat.

Minulý pátek Stonea za dramatických okolností zadrželo ozbrojené komando v jeho floridském domě, a soud ho pak obvinil z maření vyšetřování, lhaní Kongresu a ovlivňování svědků.

Čtyřiadvacetistránkové obvinění hovoří o tom, že Trumpův volební štáb udržoval přes Stonea styky s investigativním serverem WikiLeaks, který od hackerů napojených na ruskou rozvědku GRU dostal soubor citlivých e-mailů ukradený ze serveru demokratů, jejichž kandidátka Hillary Clintonová se s Trumpem měla utkat o Bílý dům.

Stone měl podle vyšetřovatelů na pokyn "odpovědné" osoby z Trumpova štábu zjišťovat okolnosti zveřejnění ukradené pošty. Podle některých médií byl touto osobou tehdejší šéf volebního štábu Steve Bannon, který - jak uvádí obvinění - ovšem nejednal sám, ale byl tímto úkolem pověřen. Osobou, která měla právo Bannona úkolovat, byl Trump. Znamenalo by to, že to byl sám budoucí prezident, kdo koordinoval kampaň poškozující protikandidátku Clintonou pomocí dokumentů získaných nezákonně Moskvou.

Nový směr vyšetřování vedeného bývalým šéfem FBI Robertem Muellerem podle amerických expertů znamená, že pátrání po ruské stopě, které trvá už přes 20 měsíců, hned tak neskončí. "Je to nanejvýš složité, vyžádá si to spoustu času," řekla novinářům bývalá šéfka odboru národní bezpečnosti na ministerstvu spravedlnosti Mary McCordová. Demokraté ve Sněmovně reprezentantů prý zvažují, zda není načase spustit impeachment, tedy ústavní žalobu na prezidenta.

Mueller zatím obvinil 35 lidí, z toho 25 Rusů a deset Američanů včetně šesti Trumpových poradců. Z analýzy soudních dokumentů vyplývá, že pátrání je zatím dvoukolejné. Rusové jsou obviněni přímo z pokusů ovlivnit volby v USA prostřednictvím manipulativní propagandy na sociálních sítích a z krádeže e-mailů Demokratické strany.

Američany ale Muellerův tým obviňuje většinou jen z lhaní vyšetřovatelům nebo Kongresu - právníka Michaela Cohena ze lží o Trumpově moskevském realitním projektu, bývalého šéfa volebního týmu Paula Manaforta ze zamlčení kontaktů s Rusy, jeho náměstka Ricka Gatese ze lží o Manafortových kontaktech, bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna ze zatajování styků s ruskou ambasádou a někdejšího poradce George Papadopoulose ze lhaní o poště ukradené demokratům.

Žádné důkazy o propojení těchto dvou linií zatím známy nejsou, upozornil list The Washington Post. Jakmile by se ale zjistilo, že důvodem lží jsou utajené předvolební kontakty s Ruskem, může Ameriku čekat politické zemětřesení.

Související

Paul Manafort

Trump omilostnil dalších 26 lidí, jsou mezi nimi i exporadci Manafort a Stone

Americký prezident Donald Trump ve středu omilostnil 26 dalších lidí a třem odsouzeným zmírnil tresty, informuje zpravodajský portál BBC. Mezi omilostněnými je také bývalý šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort, Trumpův exporadce Roger Stone nebo Charles Kushner, realitní magnát a otec prezidentova zetě.
Roger Stone

Exporadce radí Trumpovi. V případě volební porážky by vyhlásil stanné právo

Pokud volby prohraje, měl by zvážit stanné právo, tvrdí bývalý poradce Donalda Trumpa, Roger Stone. Během interview pro pravicovou stanici Infowars Stone mimo jiné prezidenta vyzval k vytvoření speciální jednotky federálních agentů k potlačení kriminality během voleb nebo k zatčení Marka Zuckerberga a manželů Clintonových.

Více souvisejících

Roger Stone Donald Trump FBI Robert Mueller (exšéf FBI) Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy