Trumpova noční můra? Šéf Bílého domu má nový problém, varuje právník

V uplynulém týdnu vyšlo najevo, že newyorská prokuratura si předvolala členy inauguračního výboru amerického prezidenta Donalda Trumpa, připomíná Elie Honig v komentáři pro server CNN. Bývalý americký státní žalobce vysvětluje, že cílem je získat důkazy o finančních elektronických podvodech, praní špinavých peněz, spiknutí a nelegálních finančních příspěvcích ze zahraničí.

Větší hrozba než Mueller

Za tímto účelem je třeba vyslechnout vedení firmy Trump Organization, vysvětluje právník. Konstatuje, že jde o mimořádně špatnou zprávu pro šéfa Bílého domu, jelikož aktivita newyorské prokuratury - jejímž byl Honig dlouhá léta pracovníkem - představuje v mnoha ohledech potenciálně větší hrozbu pro Trumpa než probíhající vyšetřování vedené zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem.   

Newyorská prokuratura je podobně kompetentní a respektovaná jako Rober Mueller, ale má důležité strukturální výhody, tvrdí bývalý prokurátor. Poukazuje, že Mueller je limitován specifickým zadáním a jeho vyšetřování se soustředí na koordinaci Trumpovy předvolební kampaně s Ruskem a záležitosti, které jsou se záležitostí přímo spojené, zatímco newyorská prokuratura žádná omezení nemá a může se nechat vést veškerými zajištěnými důkazy.  

"Mueller čelí politickému tlaku Trumpa a (amerického) ministerstva spravedlnosti, aby své vyšetřování zakončil," pokračuje Honig. Zdůrazňuje, že newyorská prokuratura proti tomu nemusí nikam spěchat a má tolik času, kolik jen potřebuje.   

Na newyorskou prokuraturu se rovněž nevztahují pravidla pro zvláštního vyšetřovatele, tudíž pro rozhodnutí o vznesení obvinění nepotřebuje souhlas amerického ministra spravedlnosti, zdůrazňuje právník. Domnívá se, že tento faktor vede k tomu, že Mueller musí svá zjištění filtrovat.

Na rozdíl od Muellera nejde newyorskou prokuraturu propustit či jí odebrat finance, uvádí Honig. Připouští, že prezident sice může odvolat konkrétního prokurátora, ale za ním čeká řada více než sto padesáti apolitických kariérních žalobců, kteří jsou připraveni pokračovat v práci svého předchůdce.   

Trumpovo ultimátům

Celkově vzato je tedy newyorská prokuratura mimořádně odolná a vytrvalá, zdůrazňuje bývalý žalobce. Za další důležitou zprávu označuje to, že lobbista Roger Stone vysílá rozporuplné signály ohledně toho, zda bude spolupracovat s vyšetřovatelem Muellerem.

Trump, který je zřejmě vyděšen možností, že by Stone spolupracoval, podezřele odmítl vyloučit, že lobbistovi udělí prezidentskou milost, připomíná Honig. Poukazuje, že příslušný soudce nyní zvažuje, zda na Stoneův případ neuvalí informační embargo, což by ale mohlo vést k pochybným předsoudním mediálním spekulacím podobně jako při aféře Watergate, sebevědomým příspěvkům na sociálních sítích a bizarním tiskovým konferencím.

"Trump sdělil (televizi) CBS News, že rozhodnutí o zveřejnění Meullerovy zprávy je na ministrovi spravedlnosti, aby si v zápětí protiřečil a konstatoval: 'Nevím. Záleží. Netuším, co se tam říká,'" píše Honig. Dodává, že toto prezident pronesl ve chvíli, kdy se představitel ministerstva spravedlnosti William Barr chystá předstoupit před senátní justiční výbor a čelit otázkám, zda a za jakých podmínek bude Muellerova zpráva představena Kongresu a veřejnosti.  

Ve svém projevu o stavu Unie Trump označil "absurdní zaujaté vyšetřování" za nepřítele ekonomického růstu, poukazuje právník. Soudí, že prezidentovo ultimátum - přestaňte mě vyšetřovat, nebo to poškodí ekonomiku - může rezonovat v jeho voličské základně, ale zajisté neodradí Muellera, newyorskou prokuraturu či demokraty ovládanou Sněmovnu reprezentantů.

"Pokud bude mír a zákony, pak nemůže být válka a vyšetřování," cituje Honig bizarní výrok Trumpa. Konstatuje, že zatímco mír a válka se skutečně vzájemně vylučují, zákony nemají s vyšetřováním prakticky nic společného.

Související

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) Roger Stone Robert Mueller (exšéf FBI)

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy