Kostarika vyhostila ze země venezuelské diplomaty

Kostarika vyhostila ze země diplomatický personál zastupující vládu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Diplomatům dala dvouměsíční lhůtu na to, aby opustili zemi. Informovalo o tom v pátek kostarické ministerstvo zahraničí. Kostarika je jednou z více než 50 zemí, které v předchozích dnech uznaly dočasným prezidentem Venezuely šéfa parlamentu a opozičního lídra Juana Guaidóa.

Kostarický prezident Carlos Alvarado také oznámil, že už přijal pověřovací listiny Maríi Faríaové, kterou jako velvyslankyni jmenoval Guaidó. Venezuelský parlament v předchozích dnech schválil více než desítku velvyslanců opozice do různých zemí, které uznaly Guaidóa, mimo jiné také do Spojených států.

Kostarika uznala šéfa venezuelského parlamentu dočasným prezidentem už 23. ledna, kdy Guaidó během demonstrací složil přísahu jako prozatímní hlava země. Učinil tak poté, co parlament označil druhý mandát prezidenta Nicoláse Madura za nelegitimní, protože podle opozice, EU i mnoha amerických zemí, včetně USA, vzešel z neregulérních voleb. Madura ale stále uznávají hlavou země mimo jiné Rusko, Čína či Turecko.

Alvarado také zdůraznil, že Kostarika odmítá jakoukoli vojenskou intervenci. Tou vyhrožovaly v minulých dnech Spojené státy, pokud se Maduro nevzdá úřadu. Američtí činitelé se ale zatím soustředí zejména na odstřižení Madurovy vlády od zdrojů financí, vyzvaly země světa, aby jí zablokovaly účty, a také zavedly sankce na státní ropnou společnost PDVSA.

Před americkou vojenskou intervenci varují i mnozí experti, mimo jiné vzhledem k historické nevraživosti mnohých Latinoameričanů vůči USA kvůli jejich intervencím v několika zemích regionu v minulém století. Právě toho se také snaží využít Maduro, aby získal na svou stranu co nejvíce obyvatel své země. V řadě projevů před svými příznivci, které zveřejnuje na sociálních sítích, označuje Maduro USA za imperialistickou velmoc, která se snaží Venezuelanům sebrat jejich zemi.

Venezuelská opozice se snaží dostat na svou stranu armádu, jejíž podpora je klíčová pro změnu režimu a jejíž vedení zatím podle tvrzení ministra obrany stojí za Madurem. Už minulý měsíc parlament přijal zákon o amnestii pro ty, kteří pomohou opozici obnovit v zemi demokracii. Guaidó též vojáky vyzval, aby umožnili vstup humanitární pomoci a pomohli tak venezuelskému lidu, který trpí už několik let nedostatkem základních potravin a léků.

Související

Óscar Arias

Kostarický exprezident a nositel Nobelovy ceny za mír měl obtěžovat bývalou miss

Bývalý kostarický prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Óscar Arias čelí rozrůstající se sérii obvinění ze sexuálního obtěžování. S tím nejnovějším přišla někdejší miss této středoamerické země, kterou Arias podle ní před čtyřmi lety osahával a líbal, aniž by si to přála. Z podobně nepřípustného chování obvinilo Ariase již nejméně pět žen, uvedla dnes agentura AP. Exprezident tvrdí, že nikdy neměl s žádnou ženou fyzický kontakt proti její vůli a že vždy usiloval o rovnost pohlaví.

Více souvisejících

kostarika Venezuela

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy