V Los Angeles vypukla epidemie spalniček, přes 200 lidí z univerzit je v karanténě

Více než 200 studentů a pracovníků dvou univerzit v Los Angeles, Kalifornské univerzity (UCLA) a Kalifornské státní univerzity, má nařízenou karanténu kvůli spalničkám, které mohli dostat od svých kolegů. Jde o osoby, které buď nebyly proti infekci očkovány, nebo nemohou prokázat, že jsou imunní.

Karanténa byla nařízena už v noci ze středy na čtvrtek místního času. Pro dotyčné osoby to znamená, že musí zůstat doma, vyhýbat se kontaktu s ostatními lidmi a musí zpravit úřady, pokud se u nich vyskytnou příznaky nemoci.

Losangeleské úřady nařídily karantény na dobu do 24 do 48 hodin, během nichž je třeba prokázat, že jsou vůči spalničkám imunní, uvedla UCLA. Někteří lidé však možná budou muset zůstat v karanténě až týden.

MEASLES UPDATE: @CDCgov has now confirmed that this year's #measles outbreak is the largest since 2000. Find out how to protect your family with these tips from the @Surgeon_General. pic.twitter.com/JHzJhErhur

— HHS.gov (@HHSGov) 25. dubna 2019

Počet případů spalniček ve Spojených státech se letos blíží 700, což je nejvyšší počet za posledních 25 let. Nárůst případů přičítají odborníci špatné informovanosti rodičů, kteří se brání očkování svých dětí. Zhruba tři čtvrtiny letošních výskytů byly zaznamenány ve státě New York.

Jeden student UCLA, u něhož byla nákaza diagnostikována, mohl v dubnu v areálu univerzity infikovat na 500 lidí, uvedla škola. Do čtvrtečního odpoledne místního času nemohlo 79 z těchto osob prokázat, že jsou vůči spalničkám imunní.

Na Kalifornské státní univerzitě jeden ze studentů nakažený spalničkami navštívil knihovnu a možná přišel do styku se stovkami lidí, včetně studentů. Do čtvrtečního odpoledne chyběly záznamy o imunizaci 156 z těchto osob.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, pacient musí do karantény a vyšetření jsou i další lidé, kteří s ním přišli do styku. Nemoc se šíří vzduchem, inkubační doba, tedy čas od nakažení organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní.

Příznaky nemoci jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Související

Více souvisejících

Spalničky Los Angeles nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy